Rușii au început executarea exercițiului strategic “Ocean-2024”, cu participarea a peste 400 de nave și 90.000 de militari

Ionel Copcea |
Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse
Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse

Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 10.09.2024, în cadrul Forțelor Navale ale Federației Ruse, a început executarea exercițiului strategic Ocean-2024, care se va desfășura în Oceanul Pacific, Oceanul Arctic, Marea Mediterană, Marea Caspică și Marea Baltică. (Video)

,,Manevrele, care vor avea loc în apele Oceanelor Pacific și Arctic, precum și ale Mărilor Mediterană, Caspică și Baltică, vor implica peste 400 de nave de luptă, submarine și nave auxiliare, peste 120 de avioane și elicoptere ale Aviației Forțelor Navale și Forțelor Aerospațiale, aproximativ 7.000 de unități de tehnică, echipamente militare și speciale, dar și peste 90.000 de militari”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului preluat de agenția Interfax.

Exercițiul strategic de comandament și stat major Ocean-2024, care a început astăzi, va dura până pe 16 septembrie inclusiv. Potrivit informațiilor furnizate de presa rusă, Ocean este numele de cod folosit pentru exercițiile navale desfășurate de Comandamentul Principal al Forțelor Navale ale URSS în anii 1970, 1975, 1977, 1983 și 1985.

Exercițiile Ocean au fost cele mai mari evenimente operaționale și de antrenament de luptă pentru Marina URSS din perioada postbelică și cele mai mari din istoria lumii pentru acea vreme.

Anterior, presa rusă a informat că la exercițiul strategic Ocean-2024 vor participa și militari din China.

Comentariul autorului: Planificarea exercițiului strategic de comandament și stat major Ocean-2024 a fost anunțată de fostul ministru rus al apărării, general de armată Serghei Șoigu, la deschiderea noului an de instrucție, pe 01.12.2023. Acesta a precizat atunci că exercițiul va fi principala activitate de pregătire pentru luptă executată în acest an și va implica participarea tuturor categoriilor de Forțe Armate.

Începând din anul 2019, în cadrul Forțelor Navale ale Federației Ruse, s-a desfășurat, pe baze anuale, exercițiul operativ-strategic Scutul oceanului.

Probabil că, prin extinderea acestuia, Rusia încearcă să-și demonstreze puterea militară, care se bazează, între altele, pe navele de luptă și submarinele din dotarea celor patru flote și a Flotilei din Marea Caspică.

Trebuie remarcat faptul că, în acest an, Flota rusă din Marea Neagră nu este implicată în desfășurarea exercițiului. Se poate aprecia că, prin această măsură, partea rusă vrea să evite expunerea navelor din regiune la eventuale lovituri cu drone și rachete ale armatei ucrainene.

           

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel