Imaginile au fost analizate de publicația Forbes într-un material semnat la începutul săptămânii trecute de jurnalistul Sebastien Roblin. Tancurile rusești au fost dotate cu sisteme speciale pentru a le proteja împotriva rachetelor americane anti tanc Javelin și a dronelor turcești Bayraktar TB2, scrie sursa citată.
Forbes precizează că tancurile T-72 prezintă vulnerabilități în partea superioară, fapt pentru care rușii au improvizat și au construit sisteme menite să le protejeze.
Sursa citată amintește că forțele armate ale Ucrainei dețin atât rachete antitanc Javelin, cât și drone Bayraktar TB2.
Sistemele improvizate deasupra turelelor tancurilor rusești T-72 pot „transforma o lovitură KO într-o lovitură care clatină puternic tancul”, conchide jurnalistul militar.
De precizat că rușii implementează și sisteme de apărare anti rachetă soft-kill pe tancurile forțelor armate ale Federației Ruse.
I think for evidence of Russian armor adapting to counter Javelin ATGM, particularly this year, I would point to the space to mount a thermal emitter on an extended snorkel. pic.twitter.com/PRfxNhauBk
— Michael Kofman (@KofmanMichael) November 23, 2021
Armata Ucrainei e înzestrată cu sisteme de rachete antitanc american Javelin și drone turcești Bayraktar TB2
În primăvara anului 2018, Ucraina a primit din Statele Unite primele 37 de lansatoare ATGM Javelin și 210 rachete pentru acestea.
Amintim că, la începutul lunii octombrie, un al treilea lot de ajutor militar american a sosit în Ucraina.
Sistemul de rachete Javelin Close Combat - Medium este o rachetă ghidată antitanc portabilă, care poate fi folosită pentru a distruge vehiculele de luptă blindate aflate la o distanță de până la 2.500 de metri.
În ceea ce privește dronele trucești Bayraktar TB2, DefenseRomania a scris în acest weekend, citând Bloomberg, că turcii de la Baykar Makina se pare că ar fi vândut mai multe drone de atac TB2 către Ucraina decât cele 12 anunțate inițial. Decizia companiei turcești a provocat un val de reproșuri din partea Federației Ruse. Mai mult, noi contracte pentru livrare de drone urmează să fie încheiate între Ucraina și turcii de la Baykar Makina.
Ucraina este dispusă şi manifestă un interes mare pentru a construi pe teritoriul ţării o fabrică care să producă vehicule aeriene de recunoaștere şi atac Bayraktar TB2, proiectate în cooperare cu industria turcă de apărare.
La sfârşitul lui septembrie, ministrul ucrainean al Apărării de la vremea respectivă Andrii Taran şi Haluk Bayraktar, CEO-ul grupului Baykar care produce aparatele Bayraktar, au semnat la Kiev un memorandum care prevede construcţia unui centru de mentenanţă pentru aceste drone şi care va servi şi pentru formarea operatorilor lor.
CITEȘTE ȘI: „Kalașnikov zburător” împotriva dronelor Bayraktar TB2
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News