“Complexele electromagnetice Stupor au fost întrebuințate, pentru prima dată, impotriva dronelor ucrainene, în timpul executării operației militare speciale”, a menționat sursa.
Potrivit declarațiilor acesteia, dispozitivele prezintă o eficiență destul de ridicată și sunt ușor de utilizat.
“Prin îndreptarea către obiectiv și apăsând pur și simplu un buton, complexul Stupor blochează semnalul de control dintre operator și dronă, după care aceasta este neutralizată și aterizează forțat în locul potrivit. Necesitatea unor astfel de antidrone portabile devine evidentă din cauza numărului mare de drone și diferite aeronave de dimensiuni reduse folosite de Forțele Armate ale Ucrainei”, a precizat sursa.
Interlocutorul agenției nu a specificat exact unde este utilizată această tehnică, dar a remarcat folosirea ei in vestul Republicii Populare Donețk.
Anterior, nu s-a mai vorbit depre utilizarea în luptă a unor dispozitive portabile antidronă în timpul operațiunii militare speciale din Ucraina, deși Ministerul rus al Apărării informează periodic despre distrugerea dronelor ucrainene folosind diverse sisteme de rachete antiaeriene și sisteme de apărare antiaeriană, precum și mijloace de război electronic.
Complexul portabil Stupor a fost creat de Centrul principal de cercetare și testare pentru tehnică robotizată din cadrul Ministerului rus al Apărării. Acesta este destinat pentru suprimarea dronelor, inclusiv a celor de tip quadcopter, care sunt utilizate deasupra terenului și a apei, în raza de vizibilitate directă. Pentru prima dată, un astfel de complex a fost prezentat la forumul tehnico-militar internațional Armata-2017.
Dispozitivul emite impulsuri electromagnetice și este conceput, în primul rând, pentru a suprima canalul de control al dronei, care, sub influența radiațiilor, pierde contactul cu operatorul, fapt ce conduce la zborul necontrolat și căderea ulterioară. Complexul Stupor funcționează la o distanță de până la doi kilometri. Acesta poate suprima, de asemenea, canalele de navigație și emisie ale dronelor, precum și camerele foto și video din gama optoelectronică.
Comentariul autorului: Reprezentanții militari ruși au anunțat că, de la începutul conflictului, în Ucraina au fost distruse peste 1.450 de drone de diferite tipuri, între care peste 80 de drone de cercetare și atac de tip Bayraktar TB2.
Probabil că, cele mai multe drone utilizate de militarii ucraineni sunt de mici dimensiuni, fiind de proveniență civilă și achiziționate de pe piața liberă.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News