Rușii folosesc Su-57 împotriva Ucrainei. Kievul confirmă că noile avioane au participat la atacul masiv de luni

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Avion Su-57
Avion Su-57

Su-57 rămâne o fantomă în spațiul aerian al Ucrainei. Rușii îl folosesc doar de pe teritoriul Federației, pentru lansarea rachetelor de mare precizie asupra țintelor din Ucraina.

Încă din primele luni ale invaziei au existat zvonuri că rușii au atacat ținte ucrainene, folosind aeronave Su-57 care nu au intrat în spațiul aerian al Ucrainei.  

Pentru prima dată, autoritățile ucrainene au confirmat oficial intrarea în acțiune a celui mai modern avion de luptă rusesc, Su-57.

În buletinul oficial despre bombardamentul de luni dimineață, Comandantul Forțelor Aeriene Ucrainene, Mîkola Oleșciuk, a atribuit avionului Su-57 lansările rachetelor aer-sol Kh59/Kh-69. Merită semnalat că rachetele au fost lansate de pe teritoriul Federației Ruse.

Amintim că, luni, Rusia a lansat asupra Ucrainei cel puțin 236 de mijloace de atac aerian, în cel mai mare atac aerian de la începutul agresiunii militare. Potrivit Kievului, au fost lansate 127 de rachete și 109 drone, inclusiv:

  • 3 rachete Kh-47 Kinjal, lansate de avioane MiG-31K, din spațiul aerian al regiunilor ruse  Ryazan și Lipetsk (a fost doborâtă una),

  • 6 rachete balistice Iskander-M/KN-23 lansate terestru din regiunile Kursk și Voronej (a fost doborâtă una),

  • 77 de rachete de croazieră Kh-101, de pe aeronavele Tu-95MS din spațiul aerian din regiunea Volgograd și regiunea Mării Caspice

  • 28 de rachete de croazieră Kalibr de pe vase de suprafață/subacvatice din partea de est a Mării Negre

  • 3 rachete de croazieră Kh-22 din spațiul aerian al regiunii Voronezh (a fost doborâtă una),

  • 10 rachete aeriene ghidate Kh-59/Kh-69, lansate de aeronave Su-57 și aeronave Su-34 care zburau în spațiul aerian al regiunii Belgorod și al regiunii Mariupol,

  • 109 UAV-uri de atac Shahed-131/136 - zonele de lansare ale Primorsko-Akhtarsk , Kursk, Yeisk (Rusia), Chauda (Crimeea).

 

Su-57, un avion ”invizibil” doar de pe teritoriul Rusiei

Moscova a introdus Su-57 în exploatare în 2020, până în acest moment fiind produse aproximativ 22 de unități. Surse ruse au vorbit despre apariția Su-57 în conflict la sfârșitul primăverii anului 2022, aeronava rămânând totuși în afara graniței cu Ucraina, în timp ce lansa rachetele R-37M Vympel - cu o rază de acțiune de peste 200 de kilometri - împotriva vechilor Su-27 ucrainene.

O tactică similară a fost folosită și în atacul de luni, când Su-57 și-au lansat rachetele în timp ce zburau probabil în regiunea rusă Belgorod, după care au făcut cale întoarsă.

Semnul de întrebare privind capacitățile Su-57 îl reprezintă calitățile stealth ale aeronavei, adică vizibilitatea redusă la radar. Folosirea Su-57 doar de pe teritoriul Rusiei reprezintă încă o confirmare a faptului că rușii știu cât de vulnerabil este avionul ”invizibil” de generația a 5, o aeronavă concepută tocmai pentru incursiuni în care se pătrunde adânc în teritoriul inamic.

Forțele Aero-Spațiale rusești preferă misiuni executate de la mare distanță de linia frontului, în care Su-57 și lansează rachete Kh59/Kh-69 dără să riște să fie interceptat de vreo rachetă Patriot.

Trebuie amintit că, în luna iunie, Ucraina a reușit să distrugă primul Su-57, cel mai performant avion de luptă al aviaţiei ruse. Un avion de luptă multirol Su-57 a fost lovit atunci, pe teritoriul aerodromului Akhtubinsk din regiunea rusă Astrakhan, situat la 589 de kilometri de linia de contact.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel