Mikola Salamakha, expert militar și locotenent colonel în rezervă al Forțelor Armate ale Ucrainei a precizat într-un interviu pentru publicaţia Defense Express că motivele pentru care armata rusă a aruncat în luptă tancurile T-62, pe frontul din Ucraina, sunt destul de simple: multe dintre unităţile Forțelor Armate ale Federației Ruse - destinate pentru efectuarea de reparaţii şi lucrări de mentenanţă pentru vehiculele blindate au fost distruse în ultimii 10-15 ani.
Singurul producător de tancuri din Rusia - compania Uralvagonzavod a închis de-a lungul anilor mai multe centre şi uzine care aveau ca principală activitate repararea de vehicule militare blindate.
În lună martie, pe baza informaţiilor publicaţie de Statului Major al Forțelor Armate Ucrainei, DefenseRomania a relatat că singurul producător de tancuri din Rusia - compania Uralvagonzavod - și-a oprit activitatea din cauza lipsei de componente.
În ciuda încercărilor de a nu mai depinde de importurile de componente din alte state, dependența reală a complexului militar-industrial rus de componentele occidentale este foarte mare.
Sursa citată precizează că închiderea acestor centre de mentenanţă a dus şi la pierderea unui număr mare de tehnicieni care să fie capabili să repare tancurile direct pe câmpul de luptă. O altă problemă o reprezintă şi incapacitatea industriei ruse de apărare de a face stocuri de armament într-un timp foarte scurt, în special tancuri T-72АВ, T -72B, T-80B.
În luna mai au apărut primele informaţii şi imagini ca din lipsă de tancuri noi, Rusia scoate din depozite vechile T-62 pentru a le trimite în Ucraina.
Potrivit expertului militar ucrainean, tancurile T-62M ale armatei ruse (aproximativ 300 de unităţi) au fost reparate şi restaurate cu mult timp înainte ca Rusia să înceapă agresiunea militară din Ucraina. Repararea acestor tancuri ar fi cea mai mică problemă pentru armata rusă, deoarece, după cum a remarcat şi expertul Mikola Salamakha, sunt foarte puţini militari ruşi care ştiu să opereze tancurile T-62.
Aceste tancuri au în medie o vechime de aproximativ 50 de ani, iar vârsta militarilor care ştiu să le opereze cat de cat eficient trebuie să fie de cel puţin 60 de ani. Tancurile T-62 nu dispun de telemetru cu laser și nici de un sistem de control al focului funcțional. De aceea, cei care folosesc acum aceste tancuri sunt mecanici-șoferi recalificaţi în grabă de pe tancurile T-72 și T-64.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News