Rușii au confirmat oficial preluarea controlului asupra orașului Vuhledar: Poziția sa la intersecția liniilor frontului îl face important pentru aprovizionarea trupelor ruse

Ionel Copcea |
Data publicării:
Sursa foto: National Police of Ukraine.
Sursa foto: National Police of Ukraine.

După aproape doi ani de lupte, forțele ucrainene s-au retras din Vuhledar, un avanpost defensiv cheie în regiunea Donețk, aflată pe linia frontului. Comandamentul militar ucrainean a declarat că decizia a fost luată pentru a păstra viețile soldaților ucraineni și echipamentul lor prețios. Orașul se află pe un teren înalt, oferind părții care îl controlează posibilitatea de a bombarda câmpurile de luptă din jur și liniile de aprovizionare. 

Deși nu are aceeași valoare logistică ca Pokrovsk, poziția orașului la intersecția liniilor frontului de sud și de est îl face important pentru aprovizionarea atât a Rusiei, cât și a Ucrainei care luptă în regiune.

Grupul de reflecție The Institute for the Study of War, cu sediul la Washington, a scris că multe dintre drumurile care duc la Vuhledar erau deja sub control rusesc în momentul în care orașul a căzut. Forțele ruse ar mai fi trebuit să avanseze prin 30 de kilometri de teritoriu controlat de ucraineni pentru a sprijini ofensiva împotriva Pokrovskului.

Între timp, Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 03.10.2024, că armata rusă a preluat controlul complet asupra localității Vuhledar din aşa-zisa Republică Populară Donețk.

,,Ca urmare a acțiunilor decisive ale unităților Grupării de trupe Est, localitatea Vuhledar din Republica Populară Donețk a fost eliberată”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului, preluat de agenția Interfax.

Primele rapoarte despre preluarea controlului asupra orașului de către trupele ruse au apărut pe 01 octombrie, când a fost anunțat și începutul operațiunilor de curățare a localității pentru îndepărtarea ultimilor militari ucraineni. După câte se pare, aceste activități au fost finalizate astăzi, când oficialii ruși au confirmat că orașul a intrat complet sub controlul armatei ruse.

În ultimele zile, atât presa cât și reprezentanții ucraineni au recunoscut pierderea localității Vuhledar. Conducerea armatei ucrainene a fost acuzată chiar că nu a dat la timp ordinul de retragere a militarilor din oraș, ceea ce a dus la pierderi foarte mari. Între timp, președintele Zelenski a spus că trupele ucrainene au fost retrase din Vuhledar “pentru a salva viețile soldaților”.

Comentariul autorului: Trupele ruse au încercat încă de anul trecut să cucerească orașul Vuhledar, care a fost transformat într-o puternică zonă fortificată a Forțelor Armate ale Ucrainei. Cu toate că militarii ruși au ajuns la periferia localității, aceștia nu au putut intra în oraș. Motivul este simplu - Vuhledar este situat pe un deal în mijlocul stepei goale și are clădiri înalte, de unde se poate vedea absolut totul în jur.

În acest an, trupele Grupării Est nu au mai repetat experiența tristă de anul trecut și au lovit flancurile localității, străpungând apărarea Forțelor Armate ale Ucrainei. Ca urmare, orașul a intrat într-o încercuire operațională, întrerupând aprovizionarea și lăsând un singur drum pentru ieșire.

Grupurile de asalt ale Forțelor Armate ale Federației Ruse au intrat în oraș mai întâi dinspre est și, câteva zile mai târziu, dinspre vest, ceea ce a reprezentat “începutul sfârșitului” garnizoanei Vuhledar.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel