Rușii au capturat o dronă turcească de tip Bayraktar TB2. Un jurnalist rus s-a fotografiat lângă resturile acesteia

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Jurnalistul rus Aleksandr Rogatkin, pozându-se alături de o dronă turcă TB2 doborâtă. Sursă foto: The Dead District @Twitter
Jurnalistul rus Aleksandr Rogatkin, pozându-se alături de o dronă turcă TB2 doborâtă. Sursă foto: The Dead District @Twitter

Pe Internet a apărut o fotografie cu o dronă doborâtă de producție turcească de tip Bayraktar TB2, lângă care se află jurnalistul Aleksandr Rogatkin de la Compania națională de radio și televiziune de stat din Rusia. Din aceasta ar rezulta faptul că drona se află deja pe teritoriul rus.

Sursele care au publicat fotografia nu au precizat pe teritoriul cărui stat a fost doborâtă drona. Aparatul de zbor pare destul de bine conservat și este posibil ca studierea acestuia, chiar și în forma în care se află, să fie utilă pentru partea rusă.

 

Nu se știe cărui stat a aparținut drona TB2. UAV-ul e în serviciul mai multor armate

 

Epava dronei nu are niciun însemn din care să rezulte căror Forțe Aeriene a aparținut aceasta. Trebuie precizat faptul că dronele Bayraktar TB2 diferă de versiunile “light” furnizate la export. Un complet de acest tip destinat armatelor străine este format din două stații mobile de conducere, șase drone și 200 de unități de muniții și echipamente auxiliare. Acesta are un preț de aproximativ 69 de milioane de dolari.

Dronele turcești de tip Bayraktar TB2 au fost întrebuințate de către Azerbaidjan în timpul ultimului război din Nagorno-Karabakh. De asemenea, acestea au fost folosite și înainte și sunt utilizate și în continuare în Libia și Siria. O singură dată, o dronă de tip Bayraktar a fost folosită de armata ucraineană în Donbas.

În prezent, astfel de drone sunt în serviciu în Turcia, Azerbaidjan, Ucraina, Qatar, Turkmenistan, Libia, Maroc, Arabia Saudită, Polonia și Tunisia. În același timp, au fost încheiate deja contracte pentru furnizarea acestora către Irak, Pakistan, Kazahstan, Kârgâzstan, Etiopia, Oman, Nigeria, Lituania, Letonia, Ungaria, Bosnia și Herțegovina, Albania și Serbia.

 

Dronele de atac Bayraktar TB2 produse de Turcia au cauzat un mare deficit de imagine tehnicii militare de producție rusească

 

Comentariul autorului: Dronele de atac Bayraktar TB2 produse de Turcia au cauzat un mare deficit de imagine tehnicii militare de producție rusească, cu toate că, până în prezent, militarii ruși nu s-au confruntat în mod direct cu acestea. Cel mai afectat de acțiunile acestor drone a fost complexul rusesc de rachete și artilerie antiaeriană Pantsir-S1, mai multe unități fiind distruse în Siria și Libia. Partea rusă s-a apărat spunând că sistemele rusești au fost folosite în mod defectuos de militarii din Siria și Libia, care nu le-au întrebuințat potrivit destinației și conform specificațiilor acestora. Cu toate acestea, ulterior, Rusia a modernizat complexele Pantsir-S1 la versiunea Pantsir-S1M, ținând cont de punctele slabe identificate. 

De asemenea, diverse categorii de tehnică rusească din dotarea armatei Armeniei au fost lovite de dronele Bayraktar TB2 ale Azerbaidjanului în timpul războiului din Nagorno-Karabakh.

 

Studierea epavei dronei TB2 ridică semne de întrebare cu privire la contracararea acestor drone folosite de Armata Ucrainei

 

Studierea epavei unei drone de acest tip ar putea ajuta partea rusă în cadrul unei eventuale confruntări cu Forțele Armate ale Ucrainei. Partea ucraineană deține deja trei complexe cu câte șase drone Bayraktar TB2 și intenționează să crească numărul acestora la cinci.

Probabil, în cazul unei invazii militare a Federației Ruse în Ucraina, dronele Bayraktar TB2 vor fi primele categorii de ținte, care vor fi distruse de mijloacele de atac rusești, ținând cont de faptul că acestea sunt printre singurele armamente ucrainene ce pot provoca daune trupelor ruse. Bineînțeles că partea rusă va încerca să distrugă aparatele de zbor fără pilot la sol și nu în aer. Astfel, va urmări, în primul rând, să lovească direct locurile de dislocare permanentă ale acestor drone.

Având în vedere faptul că aerodromul Kulbakino de lângă Nikolaev se află la o distanță mică de Peninsula Crimeea (aproximativ 150 de kilometri), acesta poate fi lovit cu mai multe armamente ofensive din dotarea trupelor ruse, respectiv rachete Kalibr, Iskander sau Onyks (de la complexele de rachete de coastă Bastion).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel