Rușii vânează F-16 cu rachete hipersonice Kinjal? Ucraina a interceptat 2 din 3 rachete lansate către aerodromul Starokonstantinov

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
O rachetă hipersonică Kh-47M2 Kinzhal ALBM transportat de un avion Mikoyan MiG-31K. Sursa foto: Kremlin.ru.
O rachetă hipersonică Kh-47M2 Kinzhal ALBM transportat de un avion Mikoyan MiG-31K. Sursa foto: Kremlin.ru.

Rușii au lovit din nou aerodromul Starokonstantinov cu rachete hipersonice Kinjal. Armata ucraineană susține că a doborât două din cele trei rachete lansate. Rusia a lansat un atac asupra Kievului, folosind rachete Kinzhal, în dimineața zilei de luni, 7 octombrie, potrivit oficialilor ucraineni. Administrația de stat a orașului Kiev a confirmat că Rusia a lansat rachete Kh-47M2 Kinjal de pe avioanele de vânătoare  MiG-31K. Ulterior, Forțele Aeriene Ucrainene au raportat că, în jurul orei 8:20, forțele ruse au lansat un atac folosind trei rachete aerobalistice Kh-47M2 Kinjal, care au fost lansate de avioane MiG-31K în spațiul aerian de deasupra regiunii Tambov

 

Surse rusești de pe rețelele de socializare au informat că, în dimineața zilei de  07.10.2024, Forțele Armate ale Federației Ruse au executat un atac cu rachete hipersonice Kinjal cu bazare aeriană asupra aerodromului ucrainean Starokonstantinov din regiunea Hmelnițki.

Potrivit precizărilor acestora, avioane de vânătoare de tip MiG-31K au lansat trei rachete asupra țintei.

Atacul a fost confirmat de autoritățile locale din regiune, care au semnalat detonarea secundară a muniției existente pe aerodrom, după ce o rachetă rusească a lovit unul dintre arsenalele acestuia.

,,În Starokonstantinov există încă pericolul detonării muniției”, au informat reprezentanții Consiliului local din oraș, citați de presa ucraineană. După cum au menționat aceștia, populația din zonă a fost rugată să rămână în adăposturi, după ce regiunea a fost atacată de dimineață de rachetele rusești.

De asemenea, lansările de rachete Kinjal au fost confirmate și de reprezentanții Forțelor Aeriene ale Ucrainei. Dintr-un mesaj postat pe rețelele de socializare în jurul orei locale 11:00 rezultă faptul că, în timpul atacurilor din cursul nopții și al dimineții, trupele ruse au întrebuințat:

- o rachetă balistică Iskander-M;

- o rachetă dirijată de aviație Kh-59;

- trei rachete hipersonice Kinjal;

- 69 de drone de atac Shahed.

Atacul aerian a fost respins de forțele de rachete antiaeriene, unitățile de război electronic și grupurile mobile de foc aparținând Forțelor Armate ale Ucrainei, care au doborât două rachete aerobalistice Kh-47M2 Kinjal (în regiunea Kiev) și 32 de drone de atac în regiunile Mykolaiv, Kiev, Dnipropetrovsk, Sumy, Cernigov, Poltava și Harkov.

Potrivit oficialilor militari ucraineni, atacul cu rachete Kinjal a fost declanșat în jurul orei locale 08:00. Acesta a fost executat de trei aeronave de tip MiG-31K din spațiul aerian al regiunii Tambov (aerodromul de decolare - Savasleyka). Două din cele trei rachete au fost interceptate deasupra regiunii Kiev, în timp ce cea de-a treia a lovit aerodromul Starokonstantinov.

 

Pe aerodrimul din Starokonstantinov e dislocată Brigada 7 Aviație care deține F-16

 

Comentariul autorului: În cadrul Bazei Aeriene din localitatea Starokonstantinov este dislocată Brigada 7 Aviație Tactică din cadrul Forțelor Aeriene ale Ucrainei. Aceasta a fost pregătită de armata ucraineană pentru găzduirea avioanelor F-16 de producție americană primite de Forțele Aeriene ale Ucrainei, dar și pentru depozitarea unor arme occidentale cu rază lungă de acțiune.

Periodic, aerodromul este lovit de trupele ruse, care încearcă să contracareze sprijinul militar primit de militarii ucraineni din Occident.

Astfel, în ultima săptămână a lunii septembrie, Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au executat două atacuri cu rachete hipersonice Kinjal asupra aerodromului, la interval de două zile, respectiv pe 26 și 28.09. După primul dintre acestea, în care au fost întrebuințate patru rachete Kinjal, presa rusă a susținut că între două și patru avioane F-16 au fost distruse în adăposturile de pe aerodrom. Nu s-a confirmat acest lucru.

De asemenea, potrivit informațiilor publicate la Moscova, mai mulți piloți militari ucraineni și străini și-au pierdut viața în urma loviturilor aeriene.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel