“Navele universale de desant din cadrul Proiectului 23900 vor transporta la bord, pe lângă grupul de elicoptere maritime, și vedete fără echipaj, destinate pentru apărarea antisubmarin și antimină”, a declarat sursa agenției la Salonul maritim militar internațional (MVMS-2023).
Potrivit precizărilor acesteia, este vorba despre vedete autonome de cercetare fără echipaj de tip Typhoon, echipate cu drone și senzori pentru detectarea submarinelor străine. În plus, vedete fără echipaj Skanda vor fi ambarcate la bordul navelor universale de desant pentru căutarea și neutralizarea minelor marine.
Machetă a proiectul viitoarelor portelicoptere ruse. Foto: TASS
Anterior, o altă sursă a agenției Tass a anunțat că navele universale de desant Proiect 23900 vor transporta și controla și o serie de drone de cercetare și atac de tip elicopter.
În luna februarie 2021, agenția Tass a informat că la Șantierul naval Zaliv a început formarea corpurilor celor două nave universale de desant. Acestea sunt capabile să transporte un grup de elicoptere grele pentru diverse scopuri, precum și aproximativ 1.000 de infanteriști marini.
Navele sunt dotate cu docuri pentru vedete care asigură debarcarea desantului și transportul tehnicii de luptă. Construcția primelor două nave universale de desant, Ivan Rogov și Mitrofan Moskalenko, a început pe 20 iulie 2020. Portelicopterele rusești sunt construite în baza Proiectului 23900, elaborat de Biroul de proiectare și construcții din Zelenodolsk.
Noile portelicoptere rusești vor trebui să înlocuiască navele franceze din clasa Mistral pe care rușii le-au botezat, dar nu le-au mai primit niciodată
Comentariul autorului: Potrivit surselor deschise, primul portelicopter, Ivan Rogov, este destinat Flotei ruse din Oceanul Pacific și ar urma să devină operațional la sfârșitul anului 2028. Cel de-al doilea, Mitrofan Moskalenko, va fi livrat Flotei ruse din Marea Neagră, în luna decembrie 2029.
Navele rusești ar urma să înlocuiască portelicopterele franțuzești din clasa Mistral, denumite Vladivostok și Sevastopol, care au fost construite în comun de șantiere navale din Franța și Rusia. În final, la presiunea statelor occidentale, tranzacția dintre cele două țări nu a mai fost finalizată, iar navele au fost vândute, cu acordul ambelor părți, către Forțele Navale ale Egiptului.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News