Rușii au ajuns lângă Vuhledar. Ucrainenii riscă încercuirea, iar primele unități au început să se retragă

Forţe ruse de ocupaţie acționând în Ucraina. Sursa foto: Ministerul rus al Apărării.
Forţe ruse de ocupaţie acționând în Ucraina. Sursa foto: Ministerul rus al Apărării.

În ultimele zile, trupele ruse au pătruns în regiunea de est a Vuhledar și, probabil, au sub controlul focului ruta C-051134 Vuhledar-Bogoyavlenka. Acest drum poate fi ultima modalitate de a conecta garnizoana Forțelor Armate ale Ucrainei din Vuhledar, care este amenințată de încercuire.

Orașul Vuhledar a rămas linia frontului încă de la începutul invaziei ruse din 24 februarie 2022, aici fiind dislocată Brigada 72 Mecanizată. După mai bine de doi ani și jumătate de lupte, rușii sunt aproape să încercuiască orașul.

Brigada 72 Mecanizată, care poartă numele Zaporojenii negri, având un personal  de aproximativ 2.000 de persoane – înarmată cu tancuri T-64, vehicule de luptă BMP-2 și obuziere M-109 – a început să se retragă în liniște spre poziții mai apărate, arată Forbes, care îl citează pe Andrew Perpetua, un analist de informații open source.

Analiștii ISW afirmă că trupele rusești au ajuns la periferia orașului Vuhledar după ofensive intensificate în zona orașului. ISW crede că capturarea orașului Vuhledar este puțin probabil să ofere armatei ruse un avantaj operațional special pentru operațiuni ofensive ulterioare în partea de vest din regiunea Doneţk, dar unii experții îi contrazic (vezi rezumatul de mai jos al analizei lui Oleksandr Kovalenko).

Brigada Mecanizată 93 din Armata Ucrainei

Analiștii proiectului DeepState au raportat că situația din jurul Vuhledar este critică și continuă să se complice  — armata rusă încearcă să atace orașul și, în paralel, distruge așezarea cu artilerie și rachete antitanc.

În jurul prânzului, șeful Administrației militare din Donețk, Vadim Filașkin, declara în emisiunea unică de la televiziunile ucrainene că grupurile rusești de sabotaj și informații încearcă să pătrundă în orașul Vugledar din regiunea Donețk, dar Forțele de Apărare ale Ucrainei le distrug. ”adică orașul nu a fost încă capturat și să sperăm că acest lucru nu se va întâmpla”, a spus Filașkin.

 

Ce înseamnă căderea Vuhledar

Oleksandr Kovalenko, expertul ucrainean care conduce proiectul Grupul de Rezistență Informațională, a explicat pentru NewVoice cum încearcă inamicul să atace Vuhledar din trei direcții și la ce ar putea duce capturarea acestui oraș.

Redăm principalele puncte ale analizei acestuia:

  • În primul rând, acum are loc un format complet diferit al campaniei ofensive în direcția Vuhledar, care urmărește pătrunderi din trei direcții în același timp.

  • Al doilea lucru care trebuie înțeles: ucrainenii au mari probleme legate de contracararea aviației tactice rusești care zboară aproape de linia frontului și aruncă bombe cu planare. Nicio apărare, nicio linie, oricât de puternică ar fi, oricât de bine planificată ar fi, nu poate rezista bombardamentelor zilnice ale KAB-urilor, adică bombele ghidate aviatice cu planare, care pot lovi ținte fortificate aflate până la 70 km de locul lansării. ”Când zboară o bombă de 250 de kilograme, este una. Când vine un KAB de 500 de kilograme este diferit, iar unul de 1,5 tone este o putere complet diferită. Și când sosește (o bombă care cântărește) de 3 tone, ce poziție poate rezista la o asemenea (explozie)?”.

  • Artileria și tunurile antiaeriene rusești lucrează non-stop.

  • Problema aviației a devenit mai presantă decât problema artileriei ruse.

  • Capturarea Vuhledar va oferi rușilor un avantaj important, întrucât e un nod logistic. Vuhledar este orașul care este un os în gâtul rușilor când vine vorba de restabilirea conexiunii feroviare din regiunea Donețk până în regiunea Zaporizhia, adică de la est la sud”.

  • Ofensiva rusă nu se va opri din cauza ploilor de toamnă, rușii mizând pe componenta de infanterie, în detrimentul celei mecanizate. Rușii pierd în medie 35.000 de angajați în fiecare lună. Dar în fiecare lună au posibilitatea de a mobiliza de la 35 la 40 de mii. Când pierderea lor de personal va depăși posibilitățile acțiunilor de mobilizare, atunci vom observa o scădere a intensității ofensivei lor într-o direcție sau alta”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel