Rușii au adăugat încă trei drone Bayraktar pe lista pierderilor suferite de Ucraina. Acestea ar fi fost distruse în apropierea Insulei Șerpilor

Ionel Copcea |
Data publicării:

Reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, general maior Igor Konashenkov, a declarat, pe 02.05.2022, că trei drone ucrainene de tip Bayraktar TB2 au fost distruse de mijloacele de apărare antiaeriană ale Federației Ruse, în raionul Insulei Șerpilor din Marea Neagră.

Ulterior, partea rusă a anunțat că Forțele Aerocosmice ale Rusiei au lovit aerodromul Shkolny din Odesa cu ajutorul rachetelor de mare precizie lansate din aer. Ținta atacului au fost chiar dronele de atac Bayraktar TB2 ale Forțelor Navale ucrainene bazate pe aerodrom. Se pare că acestea au atacat nave rusești în zona Insulei Șerpilor.

Între timp, experții militari ruși notează că eficiența în luptă a dronelor turcești Bayraktar TB2 împotriva armatei ruse este mult mai mică decât au susținut ucrainenii și chiar și turcii. Drona este o țintă ușoară pentru sistemele rusești de apărare antiaeriană și nu este capabilă să opereze în zone saturate cu mijloace antiaeriene. De la începutul operațiunii militare speciale, Forțele Armate ale Ucrainei au pierdut aproape toate dronele primite de la turci, ceea ce a avut un impact negativ asupra ratingului și a cererii pentru Bayraktar TB2.

Dronele de cercetare și atac Bayraktar TB2 pentru altitudine medie sunt produse de compania turcească Baykar Makina. Viteza maximă a acestora este de 222 de kilometri pe oră. Plafonul practic de zbor al aparatelor de zbor fără pilot este de 8.200 de metri, iar acestea pot să rămână în aer timp de 24 de ore. Pe lângă Forțele Armate ale Turciei, dronele Bayraktar TB2 sunt în serviciul de luptă în armatele Azerbaidjanului Qatarului, Libiei, Marocului, Poloniei și Ucrainei, precum și la Serviciul de Grăniceri din Kârgâzstan. Acestea au fost întrebuințate în operațiuni de luptă în Nagorno-Karabakh, Siria și Libia.

Comentariul autorului: După anumite calcule, dronele distruse pe 02 mai în zona Insulei Șerpilor sunt dronele cu numărul 54, 55 și 56 pierdute de armata ucraineană. Potrivit altor estimări, numărul de drone Bayraktar TB2 distruse de armata rusă în conflictul din Ucraina a ajuns la 58.

În orice caz, faptul că dronele turcești ale armatei ucrainene încă mai zboară în spațiul aerian al Ucrainei sau deasupra Mării Negre la două luni și jumătate de la declanșarea conflictului arată că ceva nu este în regulă cu planificarea și desfășurarea operației rusești. Înaintea declanșării ostilităților, experții militari ruși estimau că dronele Bayraktar TB2 vor fi ținte primordiale și nici nu vor apuca să zboare, pentru că vor fi distruse la sol.

Ținând cont de faptul că aceste drone sunt singurele mijloace moderne de atac ale părții ucrainene, era normal ca lovirea lor să reprezinte o prioritate pentru forțele ruse, mai ales că, nu cu mult timp înainte, acestea fuseseră “vedetele” conflictului din Nagorno-Karabakh.

Probabil că, partea rusă a fost surprinsă, în primul rând, de numărul mult mai mare de drone deținute de Forțele Aeriene și Forțele Navale ale Ucrainei. Era cunoscut faptul că, în total, au fost produse aproximativ 300 de drone Bayraktar TB2, din care 36 au fost exportate în Ucraina. Însă, la fața locului, în Ucraina, au fost descoperite peste 50 de drone și încă nu s-a terminat. Cine știe ce surprize mai pregătesc ucrainenii, cu complicitatea turcilor, evident.

Cert este că rușii au scăpat din mână dronele turcești ale armatei ucrainene, care, este adevărat că nu au înregistrat chiar succese notabile în timpul confruntărilor. Dar, numai faptul că acestea încă mai zboară și hărțuiesc trupele ruse reprezintă un eșec pentru oficialii militari de la Moscova.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel