Rusia vrea un mecanism finaciar pentru BRICS. Primul pas: Tranzacționarea mărfurilor, inclusiv petrol și gaze, în monede locale

Vladimir Putin, în august 2023 / Kremlin.ru
Vladimir Putin, în august 2023 / Kremlin.ru

Rusia încearcă să creeze un sistem multivalutar, care să permită tranzactii între băncile centrale ale țărilor BRICS.

 

Rusia propune modificări semnificative ale plăților transfrontaliere în cadrul BRICS pentru a reduce dependența de un sistem financiar global dominat de puterile occidentale.

Mișcarea vine în timp ce Rusia, care se confruntă cu sancțiuni ample, caută modalități de a ocoli sancțiunile impuse de SUA și aliații săi.

Una dintre propunerile cheie este înființarea unei rețele de bănci comerciale care să permită tranzacții în monede locale. De asemenea, băncile centrale ale țărilor BRICS ar urma să aibă canale directe de comunicare.

Acest „sistem multivalutar” ar trebui să protejeze participanții de „presiunile externe”, cum ar fi sancțiunile extrateritoriale, se arată într-un raport elaborat în comun de Ministerul rus de Finanțe, Banca Rusiei și firma de consultanță Yakov & Partners.

Planul solicită, de asemenea, crearea de centre comerciale pentru mărfuri cheie, inclusiv petrol, gaze naturale, cereale și aur, care ar reduce dependența de instituțiile financiare occidentale. Aceste centre ar permite țărilor BRICS să tranzacționeze între ele în monedele locale, eludând sistemului financiar global bazat pe dolari.

Cu toate acestea, în timp ce Rusia caută alternative, alte țări BRICS, care nu sunt sancționate, continuă să folosească dolarul ca prioritate pentru a accesa sistemul financiar internațional.

Planul Rusiei include, de asemenea, utilizarea criptomonedelor, se mai arată în raportul lansat chiar înainte de summitul anual BRICS care va avea loc la Kazan în perioada 22-24 octombrie.

După ce Statele Unite și aliații săi au impus Rusiei sancțiuni pentru invazia sa din 2022 a Ucrainei, inclusiv înghețarea activelor rusești în străinătate și excluderea din sistemul de mesagerie financiară SWIFT, Rusia a acționat pentru a-și reduce dependența de dolar.

 

BRICS, un mini-CAER?

 

Încercarea Rusiei aduce aminte de integrarea economică a statelor din CAER, care reprezenta opoziția la Piața Comună europeană. Fosta organizație, formată din URSS și statele sale satelit, funcționa într-un cadru mult mai strict, bazat pe economiile planificate ale statelor comuniste. BRICS nu are un asemenea nivel de integrare, iar bazele acestei cooperări sunt (în teorie, cel puțin) cele ale economiei de piață.

Totuși, un sistem multivalutar care să faciliteze tranzacțiile între membrii grupului reprezintă încă o forțare a Moscovei de a schimba status-quo-ul existent prin crearea unei zone de cooperare economică alternativă la influența occidentală. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel