Rusia vrea să răspundă NATO cu prima rachetă cu propulsie nucleară. Burevestnik are ca loc probabil de lansare o platformă de lângă Moscova

Foto ilustrativ: Lansarea rachetei Sarmat - test realizat în primavara lui 2022
Foto ilustrativ: Lansarea rachetei Sarmat - test realizat în primavara lui 2022

Doi cercetători americani spun că au identificat locul probabil de desfășurare în Rusia a rachetei 9M370 Burevestnik, o nouă rachetă de croazieră cu propulsie nucleară, înarmată nucleară, prezentată de președintele Vladimir Putin drept „invincibilă”, scrie Reuters.

Kremlinul ar putea căuta o lovitură de imagine prin afișarea unei arme practic fără precedent: o rachetă cu propulsie nucleară. Adică, un dispozitiv propulsat de o sursă atomică miniaturizată, care i-ar permite să rămână în zbor un timp nelimitat înainte de a se arunca spre țintă. Evident, un instrument atât de scump are un scop strategic: amenințarea cu represalii nucleare împotriva Statelor Unite.

Proiectul se desfășoară de ani de zile și se numește 9M370 Burevestnik - pasărea furtunii - chiar dacă NATO i-a dat numele SSC-X-9 Skyfall.

Vladimir Putin a vorbit despre racheta-minune în 2018, clasificând-o drept una dintre superarmele pe care nimeni nu le-ar putea intercepta și care ar reda Rusie superioritatea militară.

Presa rusă a descris-o ca fiind lungă de doisprezece metri, cu un profil de zbor la joasă altitudine pentru a scăpa de radar și o viteză chiar sub cea a sunetului, adică în jur de 900 de kilometri pe oră, având o rază de acțiune aproape nelimitată pentru a păcăli apărarea antirachetă a SUA.

Cu toate acestea, configurarea este foarte complicată. Majoritatea încercărilor de a o lansa în aer folosind alte rachete au eșuat. În august 2019 a avut loc un accident misterios care a declanșat alerta radioactivă în zona Severodvinsk. Mai mulți ingineri și muncitori au murit, parțial de la Ministerul Apărării și parțial de la compania nucleară Rosatom: numărul victimelor pare să fi fost de peste zece. Potrivit unor surse de informații, reactorul Burevestnik a explodat în timpul unui test. Putin a onorat memoria acelor tehnicieni: „Vorbim despre cele mai avansate și inovatoare idei privind proiectarea unei arme care va garanta suveranitatea și securitatea Rusiei în deceniile următoare”.

 

Putin nu renunță la proiect - două platforme de lansare?

 

Programul a fost reluat în cel mai mare secret, iar în octombrie 2023, Kremlinul a anunțat finalizarea „cu succes” a unui test Burevestnik, dar nu au existat constatări de niciun fel.

În săptămânile trecute, însă, sateliții comerciali au fotografiat o activitate intensă în lanțul Novaya Zemlya, situat într-un arhipelag de lângă Arctica: în imagini se poate observa un adăpost mobil care ar putea conține prototipul de rachetă în timp ce se apropie de o rampă.

Analiști precum norvegianul Thord Are Iversen și americanul MT Anderson emit ipoteza că acestea sunt pregătiri pentru o lansare de probă, poate prima în care ar fi folosit propulsorul revoluționar, nota acum două săptămâni o analiză a publicației LaRepublica.

La rândul lor, folosind imagini realizate pe 26 iulie de Planet Labs, o firmă comercială de sateliți, doi cercetători americani au identificat un proiect de construcție învecinat cu o instalație de depozitare a focoaselor nucleare cunoscută sub două nume - Vologda-20 și Cebsara - ca fiind potențialul loc de desfășurare a noii rachete. Facilitatea se află la 475 km nord de Moscova, relatează Reuters.

Decker Eveleth, un analist la organizația de cercetare și analiză CNA, a găsit imaginile din satelit și a identificat ceea ce a evaluat ca sunt nouă rampe de lansare orizontale în construcție. Ele sunt amplasate în interiorul unor structuri înalte pentru a le proteja de atac sau pentru a preveni o explozie accidentală într-unul care să detoneze rachetele celelalte, a spus el.

Site-ul este conceput „pentru un sistem mare de rachete fixe și singurul sistem mare de rachete fixe pe care (Rusia) îl dezvoltă în prezent este Skyfall”, a spus Eveleth.

Desfășurarea Burevestnik la Vologda ar permite armatei ruse să stocheze rachetele cu arme nucleare în buncărele sale, făcându-le disponibile pentru lansare rapidă, au spus Lewis și Eveleth.

Un raport din 2020 al Centrului Național de Informații Aeriene și Spațiale al US Air Force spunea că, dacă Rusia pune în funcțiune cu succes Burevestnik, aceasta ar oferi Moscovei o „armă unică cu capacitate de rază intercontinentală”. Totuși, eșecurile repetate în testarea rachetei și limitările de proiectare îi fac pe experți să se îndoiască de faptul că desfășurarea acesteia ar schimba miza nucleară pentru Occident.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel