Responsabilul cu sistemele speciale de navigaţie al Roscosmos a precizat că sateliţii Resurs-PM sunt dotaţi cu dispozitive cu caracteristici îmbunătăţite, potrivit agenţiei RIA Novosti.
Resurs-PM este versiunea modernizată a sateliţilor Resurs-P, lansaţi în 2013, 2014 şi 2016.
Roscosmos mai intenţionează să pună pe orbită în 2020 şi 2021 alţi doi sateliţi de tip Resurs-P, concepuţi pentru a măsura contaminarea mediului înconjurător, pentru a supraveghea zonele naturale protejate şi pentru a căuta zăcăminte de resurse minerale.
Pretenţii mari pentru o ţară care are o industrie spaţială plină de probleme
- 2 iulie 2013, o rachetă Proton se prăbușea la scurt timp după lansare, din cauza unor senzori montați greșit în prima treaptă a rachetei. Trei sateliți GLONASS-M au fost atunci pierduți.
-15 mai 2014, la aproape 10 minute după lansare, o defecțiune a motorului celei de-a treia trepte a unei rachete Proton avea să ducă la pierderea satelitului Ekspress AM4R.
-16 mai 2015, tot o problemă cu a treia treaptă Proton avea să ducă la pierderea satelitului Mexsat-1 la aproape 500 de secunde după părăsirea rampei.
-9 iunie 2016, satelitul Intelsat 31 avea să ajungă pe orbita corectă datorită unor manevre suplimentare ale celei de-atreia trepte a unei rachete Proton, pentru că a doua treaptă ar fi plasat incorect satelitul.
-Noiembrie 2017, lansarea rachetei ruseşti Soyuz având la bord satelitul meteorologic Meteor a eşuat pentru că traseul de zbor a fost calculat pentru o altă platformă de lansare, declara în luna December a anului 2017, vicepremierul rus Dmitri Rogozin. Racheta Soyuz, lansată la sfârşitul lunii noiembrie 2017 de pe cosmodromul Vostochny (Vostocinîi), inaugurat anul trecut în Orientul Îndepărtat al Rusiei, ar fi trebuit să plaseze pe orbită doi sateliţi de observare a Pământului, Meteor-M 2-1 şi Baumanets-2, precum şi 17 minisateliţi.
Dar unghiul orizontal al busolei, sau azimutul, a fost calculat pentru Cosmodromul Baikonur, pe care Rusia îl operează de decenii, în fosta republică sovietică a Kazahstanului. ''Setările erau de fapt pentru Baikonur. Ei nu au calculat azimutul", potrivit lui Rogozin, care raspun de Roscosmo (Agenția Federală Spațială Rusă-este agenția guvernamentală responsabilă de programul spațial rusesc).
Initial, agenţia Roscosmos a acuzat o problemă legata de calculator, care ar fi apărut după ce treapta superioară a satelitului s-a desprins de racheta purtătoare. Următoarea lansare a unei rachete ruseşti, era programată iniţial pe 22 decembrie 2017, dar a fost amânată.
-11 octombrie 2018, racheta Soyuz care trebuia să transporte doi astronauți pe Stația Spațială Internațională a avut probleme la lansare, iar echipajul a aterizat de urgență. După acest eveniment, Rusia a decis să suspende toate lansările cu echipaj uman după aterizarea forţată a capsulei Soiuz.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News