Acesta mai arată că Ucraina trebuie să profite la maxim de situația de pe front, dând cel mai bun contraexemplu: Rusia.
Astfel, în opinia lui Zalujnîi, Moscova pregătea invazia de aproape 4 ani, acumulând intens ”personal,echipamente, muniție”, dar și-a calculat greșit pașii în Ucraina.
”Cred că au avut resurse de trei luni pentru a-și atinge obiectivele. Faptul că au epuizat resursele și și-au irosit potențialul fără niciun rezultat arată că poziția lor a fost aleasă incorect”, remarcă Zalujnîi, într-un interviu acordat în The Economist.
În același timp, Zalujnîi nu a exclus varianta ca rușii să încerce un atac la începutul anului viitor. Șeful Armatei Ucrainei spune că se așteaptă la un nou atac asupra Kievului în primele luni ale anului 2023.
”La fel ca în timpul celui de-al doilea război mondial, nu am nicio îndoială, cel mai probabil, undeva dincolo de Urali, ei pregătesc noi resurse. Sunt 100% că sunt pregătite.
O sarcină strategică foarte importantă pentru noi este să creăm rezerve și să ne pregătim pentru o ofensivă care ar putea avea loc în februarie, în cel mai bun caz în martie, în cel mai rău caz - la sfârșitul lunii ianuarie”, a spus el.
Un atac al Rusiei ar putea veni, spune generalul, din două direcții: din Belarus sau chiar din sud.
Potrivit lui Zalujnîi, principala sarcină pentru Ucraina este să mențină prima linie și să nu cedeze poziții, deoarece este de 10-15 ori mai dificil să eliberezi teritorii decât să le păstrezi.
"Trupele noastre sunt acum toate prinse în bătălii, sângerează. Ei sângerează și sunt ținuți împreună doar prin curaj, eroism și capacitatea comandanților lor de a ține situația sub control", a subliniat generalul.
Energia o adevărată problemă
”În opinia mea personală, nu sunt un expert în energie, dar mi se pare că suntem la limită. Ne echilibrăm cu dificultate. Și dacă [rețeaua electrică] este distrusă... atunci soțiile și copiii soldaților încep să înghețe. Și un astfel de scenariu este posibil. În ce fel de dispoziție vor fi luptătorii, vă puteți imagina?”, a mai adăugat generalul.
”Rușii folosesc acest coeficient de eficacitate de 0,76 atunci când își planifică atacurile. Aceasta înseamnă că, în loc de 76 de rachete, lansează 100. Și 24 trec și își ating ținta. Și ce fac două rachete unei centrale electrice? Nu va funcționa timp de doi ani”.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News