Rusia vrea să folosească tactici din Primul și al Doilea Război Mondial în lupta împotriva dronelor, folosind o reţea de aerostate. O măsură similară este luată în calcul şi de SUA

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Ideea de a repune în funcțiune o reţea de aerostate, folosită pe post de ''baraj aerian'', aşa cu se procedă în Primul și Al Doilea Război Mondial, a fost reluată de Rusia. Un întreg sistem numit Barrier a fost propus în cadrul unei conferințe care a abordat soluţii de combatere a războiul cu drone, desfășurată la Sankt Petersburg cu sprijinul institutului rus de cercetare și dezvoltare JSC Vektor, parte din consorţiul de stat Rostec.

O astfel de propunere a fost făcută de un start-up rusesc numit First Dirigible (care se prezintă ca un centru de proiectare aeronautică). În ciuda faptului că conferința a avut loc la 1 iulie, dezvoltatorii au promovat sistemul Barrier încă din septembrie 2023, potrivit publicaţiei Defense Express.

Ideea este de a crea o rețea de baloane/aerostate amplasate în hangare. Aceste hangare se deschid și baloanele se ridică în aer atunci când este necesar și întind o plasă uriașă de până la 250 de metri înălțime. Aceasta ar trebui să devină o barieră pentru dronele inamice care zboară la joasă altitudine.

Trebuie menționat faptul că sarcina maximă pe balon este de numai 30 kg. Acest lucru sugerează utilizarea celei mai ușoare plase posibile.

Ideea este o copie a soluțiilor deja create cu ''baloane de tip baraj'', pusă în aplicare în perioada celui de-al Doilea Război Mondial când Marea Britanie a utilizat ''baloane de tip baraj'' cu cabluri metalice pentru a contracara atacurile cu rachete germane V-1.

''Baloanele de tip baraj'' au fost dezvoltate inițial în timpul Primului Război Mondial. Francezii și germanii aveau baloane zmeu, în timp ce cele mai vechi baloane britanice erau sferice.

La acea vreme, „barajele de plasele”, care erau formate din cabluri de oțel, puteau fi înșirate între baloane. Acestea puteau fi ridicate la o înălțime suficient de mare pentru a doborî bombardierele germane. În timpul Primului Război Mondial, Londra a avut acest sistem de apărare aeriană. Se crede că până în 1918 Londa era protejată de o reţea de ''baloane de tip baraj'' care se întindea pe o suprafaţă de aproximativ 50 de mile.

Compania rusă First Dirigible a raportat deja că a testat cu succes acest sistem, precum și că ar fi primit o comandă pentru acesta. În același timp, compania rusă are un concept conform căruia sistemul Barrier nu este construit pe baloane, ci pe quadro-coptere care îndeplinesc o funcție similară.

 

Reluarea utilizării aerostatelor în scopuri militare este luată în considerare şi de SUA

 

Astfel, recent, forțele armate din multe țări din întreaga lume au reluat utilizarea baloanelor. Aerostatele acum sunt utilizate în principal pentru misiune de recunoaștere, inclusiv pentru colectarea de date despre inamic.

După cum precizează publicaţia Army Recognition, Forțele Armate ale SUA au devenit tot mai interesate de posibilitatea de a utiliza baloane pentru a observa ținte aflate la o altitudine de aproximativ 18 kilometri. Astfel, Armata SUA va comandă acum mici sisteme radar și senzori de recepție a semnalelor care vor fi amplasate pe aerostate care zboară la de mare altitudine.

Armata SUA a testat recent funcţionalitatea sistemelor de comunicaţii şi culegere de informații ale aerostatelor. Aceste teste au avut loc ca parte a unor exerciții militare desfășurate în Oceanul Pacific.

Aceste echipamente trebuie să fie adecvate pentru instalarea pe baloane operează la mare altitudine (HAB). Potrivit armatei americane, aceste echipamente trebuie să permită identificarea și urmărirea țintelor importante. Apoi, informațiile despre acestea vor fi transmise unităților militare.

Astfel de baloanele sunt destinate să "furnizeze un sistem de supraveghere continuă pentru a localiza și descuraja amenințările la adresa securității naționale", potrivit unui document depus de Sierra Nevada Corporation, o companie aerospațială și de apărare.

Aerostatele sunt echipate cu radare de ultima generaţie concepute pentru a urmări simultan numeroase vehicule, ziua și noaptea, în toate condițiile meteorologice. 

Programul armatei americane include nu numai baloane, ci și vehicule aeriene fără pilot care operează la mare altitudine. Principala cerință pentru acestea este capacitatea de a rămâne în aer în mod autonom pentru perioade lungi de timp, pentru a urmări ținte importante pe uscat și pe mare și pentru a transmite apoi informații despre acestea unităților capabile să lovească aceste ținte.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel