Negocierile dintre SUA și Rusia care au avut loc la Riad au stârnit îngrijorări profunde în întreaga Europă, existând temeri tot mai mari că discuțiile ar putea duce la o reducere semnificativă a prezenței militare americane pe continent. Deși președintele Donald Trump a exclus o retragere completă a forțelor americane din Europa, rapoartele indică faptul că Washingtonul ar putea lua în considerare retragerea trupelor din anumite țări NATO.
Cristian Diaconescu a explicat pentru Antena3 CNN că rușii au cerut la negocierile cu Statele Unite din Arabia Saudită o nouă împărțire a sferelor de influență și retragerea Statelor Unite din estul Europei, inclusiv din România.
„Statele Unite au refuzat, în acest moment”, a spus Diaconescu. Întrebat dacă România are garanții în acest moment că acest lucru nu se va întâmpla, fostul ministru de externe a răspuns: „Nu avem garanții”.
SUA și Rusia intenționează să „își normalizeze” relațiile și să înceapă discuțiile referitoare la încetarea războiului din Ucraina
Statele Unite și Rusia vor numi echipe la nivel înalt pentru a negocia încetarea războiului din Ucraina și lucrează la restabilirea canalelor diplomatice, a declarat secretarul de stat american Marco Rubio la finalul unor discuții-cheie care au exclus Kievul.
Vorbind reporterilor după întâlnirea cu ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, la Riad, Arabia Saudită, Rubio a declarat că vor trebui făcute „concesii” de către „toate părțile” pentru ca conflictul să se încheie.
Chiar și faptul că discuțiile au avut loc a fost o victorie majoră pentru Rusia. Întâlnirea a marcat prima întâlnire față în față a oficialilor americani și ruși de la cel mai înalt nivel, de când Moscova și-a lansat invazia la scară largă asupra Ucrainei în 2022, și a marcat o inversare completă a politicii față de cea a administrației Biden.
Delegația SUA, din care au făcut parte Rubio, precum și Steve Witkoff, trimisul SUA pentru Orientul Mijlociu, și Mike Waltz, consilierul pentru securitate națională, a sugerat că aceasta ar fi prima dintr-o serie de angajamente pentru a pune capăt războiului.
Discuțiile dintre SUA și Rusia iau în considerare retragerea trupelor NATO din Europa de Est
Potrivit informațiilor obținute de publicația germană BILD, agențiile de informații și oficialii occidentali se tem că președintele rus Vladimir Putin face presiuni pentru revenirea la aranjamentele de securitate de dinainte de 1990, ceea ce ar însemna ca forțele americane să părăsească o serie de state membre NATO.
Un oficial european din domeniul securității a declarat pentru BILD că cererile lui Putin le reflectă pe cele pe care le-a făcut în 2021, inclusiv retragerea completă a forțelor americane din toate țările NATO care au aderat după Războiul Rece.
Financial Times a relatat, de asemenea, că oficialii europeni cred că Trump ar putea fi de acord să retragă forțele americane din statele baltice și, eventual, mai departe spre vest. Dacă s-ar lua o astfel de decizie, aceasta ar modifica semnificativ peisajul de securitate din Europa, lăsând continentul mai vulnerabil la agresiunea militară rusă.
Teama este deosebit de mare în rândul fostelor republici sovietice Estonia, Letonia și Lituania, precum și în Polonia, care s-ar putea confrunta cu riscuri sporite de securitate dacă forțele americane s-ar retrage. Unii experți avertizează că o astfel de mișcare ar putea deschide calea pentru o intervenție militară rusă imediată în regiune.
Fostul ministru de externe lituanian Gabrielius Landsbergis a comentat această situație, menționând că ministrul de externe rus Serghei Lavrov a cerut anterior ca NATO să revină la frontierele sale din 1997. Acest lucru ar însemna retragerea completă a NATO din Europa de Est, cu forțe americane staționate doar în Germania de Est. Landsbergis a sugerat că, dacă astfel de solicitări au fost făcute în trecut, nu există niciun motiv pentru care Putin nu ar insista pentru același lucru în cadrul negocierilor în curs de desfășurare de la Riad.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News