Rusia vrea revizuirea Convenției de la Montreux ca răspuns la prezența NATO în Marea Neagră

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Rusia s-a supărat atât de tare pe prezența navelor Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) în Marea Neagră și în special în porturile ucrainene, încât a început să emită pretenţii cu privire la modificarea Convenției de la Montreux.

Potrivit președintelui Comisiei Parlamentare din Crimeea pentru relațiile interetnice, Yuri Hempel, pentru a evita tensiunile din Marea Neagră provocate de Statele Unite și de aliații săi din NATO, trebuie ridicată problema schimbării prevederilor Convenției de la Montreux, potrvit BSMAP.

Trebuie precizat faptul că Yuri Hempel face declaraţii nefondate, mai bine zis manipulatoare, cu privire la prezenţa navelor NATO în Marea Neagră.

NATO este prezentă în regiunea Mării Negre, nu doar pentru că Turcia, Bulgaria şi România sunt state riverane, dar şi pentru faptul că NATO tine să protejeze şi să apere toţi aliaţii.

În ultimii ani, NATO a crescut prezenţa la Marea Neagră, dar şi mai important este că a acordat o atenţie substanţiala creşterii pregătirii forţelor aliate din regiune, ca să trimită un mesaj foarte clar că un atac asupra unui aliat va fi privit ca un atac asupra întregii Alianţe. Aceasta este esenţa NATO, unul pentru toţi şi toţi pentru unul. NATO nu are ca scopt să provoace războaie, aşa cum tot susţine propagând rusă în ultimii ani, ci să prevină războiul, să prevină conflictele şi cea mai bună metodă este să continue să facă ceea ce am făcut timp de 70 de ani, să arate că este o alianţă unită.

"Intrarea navelor NATO în Marea Neagră în condițiile actualelor prevederi ale Convenției de la Montreux devine o amenințare la adresa păcii și stabilității în această regiune", a declarat acesta, preciznd că schimbările ar trebui să vizeze mai întâi reducerea duratei de ședere a navelor de război ale Alianței Nord-Atlantice în regiune.

Yuri Hempel a comentat intrarea (28.03.2019) grupării navale NATO în Marea Neagră, declarând că: ,,toată lumea știe că Ucraina, cu rămășițele flotei sale, nu prezintă interes pentru NATO, ci doar un pretext pentru ca Alianța să-și demonstreze prezența militară în Marea Neagră. Acest comportament agresiv al Occidentului creează un focar de tensiune în apropierea granițelor Rusiei, care este obligată să reacționeze”.

Pe 01 aprile, imediat după primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, în cadrul misiunii din Marea Neagră a Grupării navale permanente a NATO-2 (SNMG-2), fregatele din Canada și Spania vor vizita portul Odesa pentru a participa la exerciții comune cu Forțele Navale ale Ucrainei.

Analistul militar rus Mihail Aleksandrov, de la Institutul de Relații Internaționale din Moscova (MGIMO), a susținut că proiecția NATO a puterii militare în Marea Neagră pune la îndoială viitorul Convenției de la Montreux. Și a sugerat că Moscova ar trebui să răspundă provocărilor provocate de navele NATO, cerând o revizuire a Convenției. Aceasta ar fi fost o "idee bună. În ciuda cererilor de modificare de către legislatorii din Crimeea ocupată de ruși. Aleksandrov a susținut că Moscova nu ar trebui să facă nici un pas în această direcție fără a obține sprijinul Turcie, se precizează într-o analiză regentă a expertului Paul Goble, realizata pentru Jamestown Foundation.

Convenţia de la Montreux a reprezentat şi reprezintă în continuare un instrument diplomatic important în evoluţia dreptului internaţional. Acordul statelor s-a bazat pe un real spirit de armonizare a intereselor politice şi economice într-un cadru conciliant.

La 10 aprilie 1936 guvernul Turciei a trimis o notă oficială semnatarilor Convenţiei de la Lausanne, invitând statele să participe la negocieri pentru o nouă reglementare a statutului strâmtorilor, în condiţiile garantării securităţii şi inviolabilităţii teritoriului statului turc şi pentru dezvoltarea constantă a navigaţiei comerciale între Marea Mediterană şi Marea Neagră.

Vasele de război ale statelor din afara bazinul Marii Negre cu o greutate mai mare de 10.000 de tone nu pot intra în acest spațiu. În cazul în care mai multe nave ale aceleiași ţări intra în Marea Neagră, tonajul lor total nu trebuie să depăşească 45.000 de tone. Mai mult, submarinele trebuie să navigheze numai la suprafață.

Odată cu aderarea României şi Bulgariei la Alianța Nord-Atlantica şi Uniunea Europeană în ultima decadă şi sporirea influentei celor două state în acest spațiu se pune întrebarea dacă acest document nu ar trebui modificat. În ciuda faptului că deja jumătate din cele șase state sunt deja membre NATO (România, Bulgaria şi Turcia) iar Georgia si Ucraina îşi doresc să primească cât se poate de curând „road map-ul” care să le ducă în structurile Alianței, Marea Neagră înclina balanța puterii spre acest bloc militar. 

Descurajarea agresiunii Rusiei în Marea Neagră, o prioritate pentru NATO

Washingtonul lucrează la un plan care prevede trimiterea de noi nave ale NATO în Marea Neagră, ca răspuns la confruntarea armată între nave rusești și ucrainene din noiembrie, în largul peninsulei anexate Crimeea, a declarat marți ambasadoarea americană la NATO, Kay Bailey Hutchinson, citat de AFP.

,,Ne vom asigură că avem capacitățile de a descuraja o Rusie foarte agresivă", a afirmat Kay Bailey Hutchinson. Aceasta a asigurat că propunerea americană vizează să se asigure "că există o trecere în securitate a navelor ucrainene prin strâmtoarea Kerci".

Această propunere urmează să fie studiată miercuri și joi, cu ocazia unei reuniuni la Washington a miniștrilor Apărării din țările membre ale Alianței atlantice.

Rusia a criticat miercuri planurile Statelor Unite de a solicita o sporire a prezenţei NATO în Marea Neagră, întrucât în opinia Moscovei o asemenea măsură implică ''riscuri militare'' şi nu contribuie la securitatea în regiune.

,,Orice sporire a prezenţei militare a NATO în Marea Neagră este din punct de vedere militar lipsită de sens, nu consolidează securitatea - nici a Alianţei şi cu atât mai puţin a regiunii - şi implică numai riscuri militare'', a declarat vice-ministrul rus de externe Aleksandr Gruşko.

El a adăugat că Rusia este pregătită să reacţioneze prin măsuri adiţionale în faţa schimbărilor situaţiei de securitate în regiunea Mării Negre, semnalează agenţia RIA Novosti. ''Vom evalua lucrurile cu atenţie şi dacă se impun noi măsuri militare din partea noastră, le vom aplica'', a indicat responsabilul rus.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel