Rusia vrea bază rusească la Marea Roșie. Interesantul caz al Sudanului și parteneriate rusești în Africa

Nicoale Iordan |
Data publicării:
O navală a Marinei Ruse în Marea Roşie - Port Sudan. Sursa Foto: Marina Rusă
O navală a Marinei Ruse în Marea Roşie - Port Sudan. Sursa Foto: Marina Rusă

Vizita trimisului rus în Orientul Mijlociu și Africa, Mikhail Bogdanov, la Port Sudan, din urmă cu câteva zile, a amestecat cărțile pe scena sudaneză, mai ales după declarațiile sale de susținere a Consiliului de Suveranitate Sudanez, condus de comandantul armatei, generalul locotenent Abdel Fattah al-Burhan și anunțul său că vizita sa ar putea duce la o cooperare sporită în mai multe domenii. 

Armata sudaneză, care este susținută și de Ucraina, se bucură acum de sprijinul celor două țări în război, Rusia și Ucraina, într-o contradicție surprinzătoare de interese.

Bogdanov a vizitat Port Sudan timp de două zile consecutive, timp în care s-a întâlnit cu majoritatea oficialilor sudanezi, inclusiv cu șeful Consiliului Suveranității și comandantul armatei, Abdel Fattah al-Burhan, și cu cei doi adjuncți ai săi în armată, generalul locotenent Shams al-Din Kabbashi și Consiliul de Suveranitate, Malik Aqar, cu ministrul Afacerilor Externe, precum și personalități sociale și misiuni diplomatice arabe, unde discuțiile sale cu aceștia s-au învârtit în jurul relațiilor dintre cele două țări în lumina războiului.

 

Recunoașterea legitimității Consiliului Suveranității

 

Declarațiile lui Bogdanov s-au limitat la a spune că țara sa recunoaște legitimitatea Consiliului Suveranității și sprijină guvernul, iar vizita sa a venit "pentru a exprima o poziție care respinge intervențiile străine și controlul puterilor occidentale asupra destinelor popoarelor".

Ministerul sudanez al Afacerilor Externe a subliniat sprijinul Moscovei pentru Sudan în forumurile internaționale și dezvoltarea unui parteneriat strategic ruso-sudanez.

Ministerul rus de Externe, la rândul său, a confirmat că Moscova acordă o mare importanță dezvoltării relațiilor cu Sudanul în toate domeniile și a subliniat necesitatea de a ajunge la o soluționare a crizei militare prin dialog între sudanezi și fără interferențe externe.

Mass-media au considerat că vizita viceministrului rus în Port Sudan și întâlnirile pe care le-a avut cu oficiali sudanezi au avut ca scop rearanjarea relațiilor care au fost afectate de un fel de ambiguitate pe fundalul unor rapoarte despre sprijinul rus pentru una dintre părțile din conflictul în curs în Sudan, precum și rolul jucat de grupurile Wagner în această țară.

Mediile de presă au prezentat detalii despre cursul vizitei, iar comentatorii au considerat că vizita lui Bogdanov reflectă o încercare de a restabili influența Rusiei în Sudan, oferind mai multă cooperare cu autoritățile legitime.

Potrivit analizelor, declarațiile lui Bogdanov au reflectat un efort al Moscovei de a înlătura confuzia în relația cu Sudanul, pe fondul unor rapoarte despre Moscova oferind sprijin militar Forțelor de Sprijin Rapid, care au vizitat Moscova mai devreme. Rapoartele au mai indicat că activitatea Grupului Wagner din Sudan, în special în sectorul exploatării aurului, a fost anterior o sursă de tensiune.

Este de remarcat faptul că există o stare de incertitudine în ceea ce privește pozițiile Rusiei în Sudan, din cauza relațiilor sale cu comandantul Forțelor de Sprijin Rapid, Mohamed Hamdan Dagalo, cunoscut sub numele de Hemedti, care a vizitat Moscova în ajunul invaziei ruse din Ucraina în 2022.

Este cunoscut faptul că grupul militar privat rus Wagner sprijină Forțele de Sprijin Rapid și este implicat în exploatarea ilegală a aurului din Sudan, potrivit declarațiilor diplomaților occidentali la Khartoum, în timp ce  Wagner a anunțat anul trecut că nu mai funcționează în Sudan.

Rusia a început să livreze motorină Sudanului în această lună, potrivit datelor de la London Stock Exchange Group.

 

Secretul filării rusești

 

Moscova și-a exprimat interesul pentru o bază navală pe coasta sudaneză a Mării Roșii. Navele de război rusești au acostat în Port Sudan în februarie 2021, iar fregata rusă Amiral Grigorevich a început să descarce echipamente pentru a stabili o facilitate militară la baza navală sudaneză Flamingo la nord de Port Sudan. Distrugătorul american USS Winston Churchill a acostat și el în Port Sudan într-un moment apropiat de sosirea fregatei ruse.

Ca urmare a tensiunii care a însoțit Operația „Flamingo”, guvernul sudanez l-a informat pe comandantul forței ruse că a suspendat acordul încheiat în 2017 între fostul președinte Omar al-Bashir și omologul său rus, Vladimir Putin, privind baza militară până la ratificarea de către parlamentul ales. Forța rusă s-a retras, dar Moscova a aderat în continuare la acord.

În continuarea filării rusești, Bogdanov și-a anunțat sprijinul pentru armata sudaneză, într-un moment în care gruparea rusă Wagner susținea Forțele de Sprijin Rapid înainte de uciderea liderului său, Evgheni Prigojin.

Wall Street Journal a relatat că forțele speciale ucrainene luptau cu armata împotriva Forțelor de Sprijin Rapid, ca răspuns la solicitarea lui Burhan adresată președintelui ucrainean Zelensky de a-l ajuta în războiul cu FSR.Ziarul a raportat că motivul real al forțelor ucrainene care luptă alături de armată este să vizeze interesele Rusiei în Sudan, așa că a trimis 100 de militari din forțele speciale pentru a viza Wagner-ul în Khartoum. Ei au participat la lupte și l-au ajutat să-l scoată pe Burhan din asediul impus de Forțele de Sprijin Rapid Comandamentului General. A contribuit, de asemenea, ulterior la recuperarea clădirilor Autorității de Radio și Televiziune din Omdurman.

 

Lăcomia rusească în Marea Roșie

 

Având în vedere competiția dintre cele două țări în război, analiștii spun că și-au transferat deja războiul în Sudan. Wagner este acuzat în continuare că sprijină FSR, iar Ucraina este acuzată că sprijină armata.

Dar declarațiile lui Bogdanov au încurcat scena. Oficialul de la Moscova și-a declarat sprijinul pentru armată, în timp ce Grupul Wagner a rămas cu Forțele de Sprijinul Rapid, chiar dacă a devenit un instrument al armatei ruse după uciderea liderului său.

Avocatul și analistul politic Hatem Elias consideră că declarația Rusiei de sprijin pentru armata sudaneză provine din lăcomia față de Marea Roșie și din punerea în aplicare a promisiunii fostului președinte Omar Al-Bashir și a succesorului său, islamiștii sudanezi, sugerând că există posibile înțelegeri între islamiști și ruși.Elias subliniază apropierea ideologică dintre islamiştii sudanezi şi Iran, care îi face să se îndrepte către alianţa Iran-Rusia şi să o privească prin interesele lor comune de sprijin în schimbul influenţei în Marea Roşie. "Se pare că vor să-și pună în aplicare promisiunea față de aliații ruși și iranieni, care a fost încheiată în epoca Bashir, cu baze militare la Marea Roșie”.

 

Teama de o bază rusă

 

Jurnalistul specializat în afaceri internaționale, Al-Fatih Wadidi, descrie declarațiile lui Bogdanov drept semnale rusești de a oferi sprijin armatei în schimbul unei baze navale pe coasta sudaneză. El spune: "Întâlnirile lui Bogdanov sunt de o importanță deosebită pentru Moscova, deoarece arată interes pentru stabilirea unei baze pe coasta Mării Roșii".

Potrivit lui Wadidi, politicile sudaneze privind prezența internațională la Marea Roșie se bazează pe o "manevră" cu Moscova. Nu respinge în principiu prezența rusă, dar nu o poate accepta în cadrul actualelor intersecții, așa că recurge la amânarea ei și menținerea relației sub pretextul că stabilirea unei baze rusești în Marea Roșie necesită aprobarea unui "parlament ales". El a continuat: "Politicile sudaneze, în ciuda beneficiilor pe care le pot obține, se tem în același timp de pericolul și consecințele problemei".

Wadidi crede că "geopolitica Sudanului" și conexiunile sale cu securitatea regională și internațională încă poartă stigmatizarea regimului islamist. El spune: "Consiliul Militar este încă inspirat din vechiul catalog și caietele fostului președinte Omar al-Bashir, care se pricepea la dansul pe toate frânghiile".Wadidi consideră că declarațiile lui Bogdanov din Port Sudan sunt o prelungire a "flirtării politice rusești” inițiată de Putin în ultimul deceniu, ca parte a căutării sale de a stabili un parteneriat care să-i deschidă necunoscutele Africii și să pompeze sânge nou în arterele economiei țării sale, în schimbul promisiunii de acoperire diplomatică a țărilor africane în forurile internaționale.

El se referă la numeroasele summituri afro-ruse organizate de Rusia în calitate de partener comercial, spunând: "Moscova cochetează cu liderii africani, protejându-i de interferența în afacerile țărilor suverane. Parteneriatele africane ale Rusiei se confruntă cu critici occidentale directe, pe lângă faptul că dăunează cetățenilor țărilor în cauză. Occidentul le consideră parteneriate superficiale".

 

Parteneriate rusești în Africa

 

Wadidi afirmă că parteneriatele ruso-africane au afectat securitatea și economiile țărilor din Lumea a Treia, le-au măturat resursele, în special minerale și aur, au exacerbat încălcările drepturilor omului, au răspândit corupția și au erodat democratizarea acelor societăți.

Wadidi crede că Sudanul a devenit un partener al Rusiei în confruntarea cu izolarea acesteia și că a votat singur între 17 țări africane împotriva unei rezoluții ONU care cere ca Rusia să-și înceteze operațiunile militare în Ucraina. În schimb, a primit un sprijin politic deosebit de la Kremlin. mai ales în lupta pentru ieșirea misiunii Națiunilor Unite (UNITAMS) și expulzarea șefului acesteia Volker Perthes.

Potrivit lui Wadidi, sprijinul Ucrainei pentru armata sudaneză se bazează pe tacticile sale de război împotriva mercenarilor ruși, folosind tactica operațiunilor cu braț lung pentru a urmări interesele ruso-africane.
Un analist politic, care a cerut să rămână anonim, spune: "Aceasta este cea mai ciudată vizită a unui oficial străin, deoarece s-a întâlnit cu un număr de lideri sudanezi separat, de parcă ar fi știut că există viziuni contradictorii între ei și că ceea ce a fost ascuns vizitei era mult mai mult decât ceea ce a fost anunțat".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel