Rusia vizează restabilirea statutului de mare putere navală. Putin a participat la începerea construirii primelor portelicoptere

Ionel Copcea |
Data publicării:
Vladimir Putin, inspectând macheta „viitorului” portavion rus Lamantin. Foto: Kremlin
Vladimir Putin, inspectând macheta „viitorului” portavion rus Lamantin. Foto: Kremlin

Pe 20 iulie, în Federația Rusă, a fost organizată Ziua unică de începere a construcției de nave de suprafață și submarine. Cu această ocazie, în trei Șantiere Navale, au fost organizate, simultan, ceremonii de începere a construirii pentru două fregate modernizate din cadrul Proiectului 22350, două submarine nucleare Proiect 885M, clasa Yasen-M, și două nave universale de desant (portelicoptere) Proiect 23900.

Astfel, la Șantierul Naval Nordic din Sankt Petersburg, parte a Corporației Întrunite Constructoare de Nave (OSK), a început construcția fregatelor Amiral Yumashev și Amiral Spiridonov, Proiect 22350. La Șantierul Naval Sevmash din Severodvinsk, parte a OSK, a început construcția submarinelor nucleare multirol Vladivostok și Voronezh, Proiect 885M, clasa Yasen-M.

În sfârșit, la Șantierul Naval Zaliv din Kerci, a început construcția navelor universale de desant Ivan Rogov și Mitrofan Moskalenko. Acestea sunt, de fapt, primele portelicoptere din istoria URSS și Federației Ruse. Prezent în Crimeea, la ceremonia desfășurată la Kerci, președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că, până în anul 2027, procentul de nave noi din dotarea Forțelor Navale va ajunge la 70%.

2. -imagine fara descriere- (putin_crimeea_74499100.jpeg)

“În ultimii opt ani, în compunerea de luptă a flotei au fost introduse peste 200 de nave și vedete de luptă și auxiliare. Trebuie ca în continuare să urmărim îndeplinirea programului de stat pentru înzestrare, iar până în anul 2027 procentul de nave moderne din dotarea Forțelor navale să depășească 70%”, a spus șeful statului rus. Președintele a menționat că Forțele Navale joacă un rol extrem de important în asigurarea securității Federației Ruse, apărând interesele naționale și sprijinind menținerea echilibrului și stabilității strategice în lume. Vladimir Putin a precizat că, “în prezent, aproximativ 60 de nave aparținând Forțelor Navale ale Federației Ruse se află în Oceanul Planetar. Aproximativ jumătate dintre acestea îndeplinesc misiuni în zona maritimă îndepărtată”.

Cele patru nave de suprafață și două submarine a căror construcție a început pe 16 iulie vor întări în mod considerabil Forțele Navale ale Federației Ruse, fiind destinate, în principal, celor mai puternice flote ale statului rus, respectiv Flota de Nord și Flota din Oceanul Pacific.

 

Fregatele Proiect 22350

 

În prezent, în dotarea Forțelor Navale se află o singură navă Proiect 22350, respectiv fregata Amiral Gorshkov, care a fost introdusă în dotarea Flotei de Nord în anul 2018. Cea de-a doua fregată de acest tip, prima din producția de serie, Amiral Kasatonov, a fost predată Forțelor Navale pe 15.07.2020 și urmează ca, pe 21 iulie, să fie introdusă în dotarea Flotei de Nord. A treia fregată, Amiral Golovko, a fost lansată la apă pe 22.05.2020 și se pregătește pentru testele de marș, fiind destinată tot Flotei de Nord. A patra fregată, Amiral Isakov, se află în construcție și va fi lansată la apă în anul 2021.

Aceasta va fi introdusă în dotarea Flotei ruse din Marea Neagră, cu toate că, inițial, era planificată livrarea către Flota de Nord. Fregatele cinci și șase, Amiral Amelko și Amiral Chichagov, a căror construcție a început pe 23.04.2019, fac parte deja din Proiectul 22350 parțial modernizat. Acestea sunt destinate Flotei din Oceanul Pacific. Fregatele șapte și opt, Amiral Yumashev și Amiral Spiridonov, a căror construcție a început pe 20.07.2020, vor fi finalizate în anii 2025 și 2026. Inițial, acestea erau destinate Flotei din Oceanul Pacific. Acum însă există o serie de discuții în ceea ce privește viitorul lor, luându-se în considerare livrarea fregatei Amiral Yumashev către Flota din Marea Neagră și a fregatei Amiral Spiridonov către Flota de Nord.

În paralel cu producerea fregatelor Proiect 22350 și Proiect 22350 parțial modernizate, în Federația Rusă au loc și activități de dezvoltare a unor noi fregate profund modernizate, Proiect 22350M. Prima navă de acest tip urmează să fie livrată Forțelor Navale până în anul 2027. Ministerul rus al Apărării intenționează să comande, în total, 12 nave Proiect 22350M.

Primele patru fregate Proiect 22350 (Amiral Gorshkov, Amiral Kasatonov, Amiral Golovko și Amiral Isakov) dispun de două instalații universale de lansare (3S-14) ale complexului de rachete Kalibr-NK, cu câte opt celule fiecare, ceea ce înseamnă că pot purta 16 rachete de croazieră Kalibr sau Oniks, ori rachete hipersonice Zircon în perspectivă. Următoarele patru nave de acest tip (Amiral Amelko, Amiral Chichagov, Amiral Yumashev și Amiral Spiridonov), vor dispune de trei instalații de lansare, adică de 24 de rachete. Fregatele Proiect 22350M vor avea în dotare șase instalații de lansare universale 3S-14, cu opt celule fiecare, ceea ce înseamnă că vor dispune de 48 de rachete de croazieră (Kalibr, Onyks sau Zircon). De asemenea, acestea vor fi dotate cu complexul de rachete antiaeriene Poliment-Redut, probabil cu 72 de rachete antiaeriene.

Potrivit reprezentanților ruși, noile fregate Proiect 22350M vor fi mai puternice decât distrugătoarele grele și crucișătoarele americane. Astfel, acestea vor avea un deplasament de aproximativ 7.000 de tone și vor dispune de peste 100 de instalații verticale de lansare a rachetelor. Distrugătoarele americane din clasa Arleigh Burke dispun de 90 sau 96 de instalații de lansare, în funcție de versiune. În același timp, crucișătoarele grele americane din clasa Ticonderoga au doar un avantaj ușor, cu 122 de instalații de lansare, deși au un deplasament de 10.000 de tone.

 

Submarinele Proiect 885M

 

Cele două submarine Proiect 885M, a căror construcție a început pe 20 iulie, sunt destinate Flotei din Oceanul Pacific și Flotei de Nord. Primul submarin Proiect 885, K-560 Severodvinsk, se află în serviciul de luptă al Flotei de Nord din anul 2014. Următorul submarin, K-561 Kazan, care este și primul submarin modernizat din cadrul Proiectului 885M, desfășoară testele de stat și va fi predat Flotei de Nord până la sfârșitul anului 2020. Al treilea submarin, K-573 Novosibirsk, a fost lansat la apă pe 25.12.2019 și va fi livrat Flotei din Oceanul Pacific în 2021. Alte patru submarine (K-571 Krasnoyarsk, K-564 Arkhanghelsk, Perm și Ulyanovsk) se află în construcție și vor fi lansate la apă, câte un submarin pe an, în perioada 2020-2023. Primul și al treilea submarin sunt destinate Flotei din Oceanul Pacific, iar al doilea și al patrulea Flotei de Nord.

Submarinele din cadrul Proiectelor 885 și 885M sunt purtătoare de rachete de croazieră Kalibr și Onyks. În perspectivă, acestea vor putea întrebuința și noile rachete hipersonice Zircon. În perioada 2020-2021, submarinul K-560 Severodvinsk va fi cooptat în procesul de testare a rachetelor hipersonice Zircon. După mai multe lansări de la bordul fregatei Amiral Gorshkov, vor fi efectuate o serie de lansări de pe submarin, din care cel puțin una din imersiune.

 

Navele universale de desant Proiect 23900

 

În ceea ce privește cele două portelicoptere Proiect 23900, a căror construcție a început pe 20 iulie la Șantierul Naval Zaliv din Kerci, trebuie spus faptul că vor fi lansate la apă în 2025 și 2026. Primul dintre acestea va fi destinat Flotei din Marea Neagră, iar cel de-al doilea Flotei din Oceanul Pacific. Inițial, reprezentanții ruși au stabilit ca navele să păstreze denumirile alocate portelicopterelor Mistral comandate în Franța, respectiv Sevastopol și Vladivostok. Ulterior, acestea au primit denumirile Ivan Rogov și Mitrofan Moskalenko.

Navele vor avea un deplasament de 25.000 de tone și o lungime de aproximativ 220 de metri. Un astfel de gabarit, le va permite portelicopterelor să aibă la bord până la 20 de elicoptere grele și două batalioane întărite de infanterie marină.

Pe noile portelicoptere vor putea fi amplasate elicoptere rusești de tip Ka-52K Katran, Ka-27, Ka-29 și Ka-31.

În afară de elicopterele de luptă, navele vor dispune și de o serie de armamente pentru asigurarea securității proprii. Este planificată dotarea acestora cu complexe de rachete și artilerie antiaeriană Pantsir-M, precum și cu o instalație de artilerie A-190, cu calibrul de 100 de milimetri.  

 

Restabilirea statutului de mare putere militară navală

 

Cu toate că Federația Rusă este în prezent a doua putere militară navală, după SUA, reprezentanții ruși nu se mulțumesc cu acest statut, care este amenințat și de ascensiunea Chinei în acest domeniu, și încearcă să recupereze decalajele existente în construcția și exploatarea navelor de suprafață și submarinelor. Deși a stabilit obiective ambițioase, în ultimul timp, Federația Rusă nu a reușit să întrebuințeze toate capabilitățile de construcții navale moștenite de la fosta URSS, în principal, din cauza lipsei resurselor financiare.

În ultimii ani, Federația Rusă nu a mai construit nave grele, cu deplasamente mari, de tip portavion, crucișător sau distrugător. S-a limitat la construirea unor nave mici, cu putere mare de foc, dotate cu rachete de croazieră Kalibr. Acestea vor putea să utilizeze în viitor și noile rachete hipersonice Zircon, aflate în prezent în faza testelor.

Prin construirea celor două portelicoptere, aceste lucruri încep să se schimbe, iar Federația Rusă face trecerea spre producerea, în perspectivă, de noi distrugătoare și portavioane. Acestea se află în fază de dezvoltare, fiind elaborate deja mai multe proiecte, inclusiv cel al unui distrugător de tip Lider (Proiect 23560). Acesta va beneficia de rachete de croazieră Kalibr, Onyks și Zircon, precum și de versiunea navală a sistemului de rachete antiaeriene S-500. În același timp, specialiștii ruși au întocmit proiectul unui nou portavion (Proiect 23000E Shtorm), care va avea un deplasament de aproape 100.000 de tone și o lungime de 330 de metri.

La bordul acestuia se vor afla 80-90 de avioane și elicoptere, inclusiv versiunea navală a avionului de vânătoare de generația a cincea de tip  Su-57. Reprezentanții ruși afirmă că proiectul este diferit de ceea ce se întâlnește în dotările Forțelor Navale ale altor state, fiind vorba despre o navă ce va răspunde nevoilor viitorului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel