Rusia vine cu o nouă teorie: Podul din Crimeea a fost lovit de drona-submarin REMUS 600, produsă de britanici

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
REMUS 600 / Foto: U.S. Navy
REMUS 600 / Foto: U.S. Navy

Moscova a anunțat inițial că noul atac asupra podului din Crimeea a fost efectuat de două drone aeriene. La scurt timp după, ei au susținut că atacul a fost efectuat de două drone navale, adică nave ghidate fără pilot care explodează la impact. Având în vedere că înregistrările și fotografiile publicate indică daune structurale semnificative la partea de drum a podului, este clar că dronele trebuie să fi lovit pilonii de susținere.

Totuși, se pune întrebarea cum armata rusă nu a observat navele necunoscute, care au parcurs câteva sute de kilometri și s-au apropiat direct de pod, mai ales că se cunoaște importanța strategică a podului, iar armata ucraineană a folosit deja astfel de drone plutitoare.

De altfel, podul e o țintă continuă, fiind deja atacat cu succes o dată și a fost atacat fără succes cu o rachetă, în urmă cu doar câteva zile. Mai exact, ambarcațiuni kamikaze ucrainene au fost folosite în timpul atacului asupra Sevastopolului din Crimeea din octombrie 2022 și aprilie 2023, precum și pentru atacul asupra navei de informații ruse Ivan Kurs din luna mai a acestui an.

„Serviciul de Securitate al Ucrainei va dezvălui cu siguranță toate detaliile despre organizarea „evenimentului” doar după Victoria noastră. Între timp, urmărim cu interes cum unul dintre simbolurile regimului lui Putin nu a reușit să reziste încă o dată încărcăturii militare”, a spus sarcastic serviciul ucrainean de informații SBU.

 

Varianta propagandei ruse: Drona-submarin REMUS 600

Remus 600 - Sursa: Commander, U.S. Naval Forces Europe-Africa/U.S. 6th Fleet; Flickr

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zakharova, a susținut fără echivoc că în spatele atacului se află serviciile de informații occidentale, iar unii propagandiști ruși susțin că două bărci kamikaze, cu un focos crescut la 500 kg, ar fi fost folosite pentru a ataca Podul Crimeei.

Portalul militar ucrainean Defense Express speculează că navele au scăpat de apărarea rusă deoarece bărcile sunt „încete și tăcute” și sunt foarte mici, adică au o „lungime de aproximativ cinci metri”.

Cu toate acestea, a apărut o altă teorie, care se răspândește rapid pe canalele Twitter și Telegram, și a fost împărtășită pe scară largă de jurnaliști cunoscuți.

Se pare că informația a fost publicată pentru prima dată de canalul Telegram „Rezident”, potrivit unei surse apropiate președinției ucrainene. Potrivit acesteia, atacul asupra podului Kerci a fost efectuat folosind un „robot autonom naval subacvatic” britanic -  REMUS 600 - care avea încărcătură explozivă.

REMUS 600 se poate deplasa la o adâncime de 600 de metri și este controlat de la distanță. „Lansarea a fost efectuată de pe o navă civilă în Marea Neagră, a fost sub apă aproximativ 70 de ore cu o viteză de circa 3 noduri (5.6 km/h). Cu o sarcină utilă crescută, are o autonomie de 286 de mile marine, adică aproape 500 km”, scrie propaganda rusă.

Podul Kerci, care leagă Crimeea de Rusia, este cea mai rapidă rută între teritoriul Federației Ruse și peninsula anexată ilegal în 2014. Măsurile de securitate includ percheziții amănunțite ale mașinilor care îl traversează, dar și sisteme de supraveghere maritimă și aeriană.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel