“La forumul internațional Armata-2021, pe platforma statică a Direcției principale auto și blindate din cadrul Ministerului rus al Apărării a fost prezentat, pentru prima dată tancul T-90M Proryv cu un complex suplimentar opto-electronic. Acesta a fost unul dintre primele exemplare, care, în viitorul apropiat, vor fi supuse aprobării, în timpul unor exerciții militare”, a menționat sursa.
Potrivit precizărilor sale, în urma concluziilor testelor, se va lua o decizie privind producerea în serie și livrarea la trupe a tancurilor de acest tip.
După cum a declarat pentru agenția Tass în cadrul forumul internațional Armata-2021 un reprezentant al Direcției principale auto și blindate, noua modificare a tancului include un dispozitiv termic de observare cu un canal TV și un telemetru laser pe un catarg, precum și un modul de afișare a informațiilor. “Acest dispozitiv este produs în serie și livrat la trupe în cantități mari. Tehnologia a fost deja testată, dar este folosită pentru prima dată pe un tanc”, a precizat sursa.
Reprezentantul Direcției principale auto și blindate a menționat că amplasarea unui astfel de dispozitiv pe tancul T-90M este asociată cu posibilitatea monitorizării pe termen lung a zonei înconjurătoare, atunci când vehiculul este acoperit. “Misiunea a fost să îngropăm tancul și să privim din el undeva în lateral. Și aceasta este soluția rațională. Dacă este necesar, tancul își poate schimba rapid poziția, poate începe să se miște sau să deschidă focul. Acest sistem poate fi îndepărtat rapid, fiind un dispoitiv destul de simplu și de fiabil”, a explicat acesta.
Noul kit al T-90 permite observarea, detectarea și identificarea obiectelor
T-90
Potrivit reprezentantului Direcției principale auto și blindate acest kit suplimentar instalat pe tanc permite observarea, detectarea și identificarea obiectelor, precum și măsurarea distanței și stabilirea coordonatelor acestora. “Dispozitivul catarg atinge o înălțime de trei metri, ceea ce permite observarea ca de pe acoperișul unei clădiri cu un etaj. Recunoașterea unei figuri umane se poate face la o distanță de patru kilometri, vizualizarea în lateral la opt kilometri, iar telemetria poate fi realizată la opt kilometri. Aceste date permit evaluarea pericolului din timp și luarea unei decizii rapide privind întrebuințarea tancului în luptă sau trecerea la alte manevre”, a precizat sursa.
“Interconectarea cu un computer se poate face în regim automatizat. Echipajul tancului dispune de un laptop standard și comunică cu dispozitivul prin radio sau cablu, accesând informațiile. Laptopul afișează coordonate ce pot fi utilizate sau transmise mai departe”, a adăugat interlocutorul agenției.
Primul lot de T-90M, livrat în 2020
Primul lot de tancuri modernizate T-90M a fost livrat trupelor ruse în toamna anului 2020. La forumul Armata-2021, Ministerul rus al Apărării și concernul Uralvagonzavod (parte a corporației de stat Rostec) au încheiat un contract pentru livrarea altor loturi de tancuri T-90M Proryv și modenizarea tancurilor T-90 existente la versiunea T-90M.
Tancul T-90M a primit o turelă fundamental nouă, diferită de cea din producția de serie, precum și un motor mai puternic de 1.130 de cai putere. Proryv este echipat cu un tun de 125 de milimetri, care asigură întrebuințarea munițiilor noi de mare putere, precum și a unei rachete dirijate, care poate distruge tancurile adversarului la o distanță de până la cinci kilometri. Noul sistem de ochire multicanal asigură întrebuințarea armamentelor în orice moment al zilei. În plus, capacitatea de a face shimb de date în timp real cu alte vehicule a devenit una dintre principalele caracteristici ale tancului modernizat. Blindajul tancului T-90M este ocoperit cu un înveliș special, similar cu cel întrebuințat pe noile tancuri de tip T-14 Armata.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News