Maiorul în rezervă al Forțelor Armate ucrainene, Oleksii Hetman, a explicat cum își va schimba Rusia tactica de a lovi Ucraina, în această iarnă.
Tacticile rusești de bombardare nu vor mai fi aceleași ca acum un an, când inamicul a atacat simultan multe ținte în interiorul țării, folosind un număr relativ mic de rachete pentru fiecare țintă.
Ofițerul ucrainean este sigur că forțele ruse au învățat lecții din atacurile din iarna trecută și vor modifica modul de operare, mai ales că pe timpul verii și-au refăcut parțial stocurile.
Astfel, dacă anul trecut atacurile vizau simultan ținte împrăștiate pe tot cuprinsul Ucrainei - folosind în același timp un număr relativ mic de rachete pe fiecare țintă - iarna aceasta rușii vor schimba tactica.
Practic, rușii vor suprasatura apărarea antiaeriană ucraineană din zona vizată atacând simultan cu zeci de rachete, o practică oarecum similară cu ce au încercat teroriștii Hamas pe 7 octombrie, când au lansat mii de rachete (e drept, cu un nivel tehnologic mult inferior celor rusești) pentru a suprasatura sistemul Iron Dome care protejează orașele Israelului.
”Anul trecut, rușii foloseau 5-15 rachete pentru un obiectiv, în atacuri cu 70-80 de rachete. În această iarnă, vor ataca tot cu câte 70-80 de rachete, dar schimbarea va fi că cel mai probabil nu vor împrăștia rachete în toată țara, ci vor alege una sau două ținte și vor încerca să direcționeze simultan un număr relativ mare de rachete”, este de părere Hetman.
În același timp, rușii vor folosi pentru atacuri un „amestec” de drone și diverse tipuri de rachete cu rază lungă de acțiune. ”Vor folosi diferite tipuri de vehicule aeriene fără pilot și vor crea ținte false pentru a copleși apărarea noastră antiaeriană", mai explică ofițerul ucrainean.
Care sunt cele mai protejate zone din Ucraina
Lansator Patriot / Bundeswehr
Analistul militar crede că, cel mai probabil, invadatorii ruși vor ataca ținte în partea de sud și centrală a Ucrainei, ”Pentru că ei (rușii n.r.) cred că acolo nu există o apărare antiaeriană atât de puternică”.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene, Iurii Ihnat, a explicat care sunt zonele cele mai protejate ale Ucrainei, relatează Kanal24.
”Avem toată Ucraina protejată într-un fel sau altul, cu siguranță Kievul, deoarece este zona centrală a statului nostru, inima țării și este mereu în vizorul inamicului. Prin urmare, acolo unde inamicul conduce mai multe atacuri, va exista mai multă protecție”, a menționat purtătorul de cuvânt.
El a subliniat că inamicul atacă în prezent orașele importante, acolo unde sunt amplasate și marile întreprinderi, pe care Rusia ar vrea să le distrugă, așa că și aceste zone sunt bine protejate cu sisteme antiaeriene occidentale.
Forțele Aeriene încearcă să asigure apărarea aeriană în toate regiunile țării și o face treptat, odată ce sosesc noi sisteme noi din Occident, a mai spus Ihnat.
Cele mai moderne sisteme occidentale primite de Ucraina sunt NASAMS și IRIS-T (ambele cu cu rază scurtă, de până la aproximativ 40 de km) și sistemele cu rază lungă de acțiune Patriot și SAMP-T (Mamba), ultimul intrat recent în serviciul de luptă al Armatei Ucrainei.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News