Reprezentantul Rusiei la Organizaţia pentru interzicerea totală a testelor nucleare (Comprehensive Nuclear Test-Ban Treaty Organization – CTBTO), Mihail Ulianov, a declarat vineri că Moscova va revoca ratificarea pactului.
„Scopul este de a fi pe picior de egalitate cu SUA care au semnat tratatul, dar nu l-au ratificat. Revocarea nu înseamnă intenția de a relua testele nucleare”, a precizat Ulianov.
Răspunzând anunțului Rusiei, Departamentul de Stat al SUA s-a declarat „deranjat” de această decizie.
„Suntem deranjați de comentariile făcute astăzi, la Viena, de ambasadorul Ulianov”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, care consideră că o astfel de mișcare pune în pericol regulile globale privind renunțarea la testele nucleare.
“Rusia nu ar trebui să se folosească de controlul armelor și de retorica nucleară iresponsabilă într-o încercare eșuată de a constrânge alte state”, a mai precizat Departamentul de Stat, părând să sugereze că planul Moscovei de a se retrage de la ratificarea tratatului urmărea să preseze SUA și alte țări care sprijină Ucraina în lupta împotriva forțelor ruse.
Declarația lui Ulianov a venit la o zi după ce președintele rus Vladimir Putin a declarat că Moscova ar putea reevalua ratificarea tratatului.
Vorbind joi la un forum cu experți în afaceri externe, Putin a remarcat că SUA au semnat, dar nu au ratificat tratatul de interzicere a testelor nucleare din 1996, în timp ce Rusia l-a semnat și ratificat. Rusia și-ar putea adapta poziția, pentru a o oglindi pe cea a SUA, a subliniat Putin.
„Teoretic, putem revoca ratificarea. Depinde de membrii Dumei de stat.” Putin a mai spus că, deși unii au discutat despre necesitatea ca Rusia să efectueze teste nucleare, el nu și-a format încă o opinie pe acest subiect.
„Nu sunt încă pregătit să spun dacă este necesar să facem teste sau nu”, a declarat președintele rus.
Rusia spune că decizia nu înseamnă „neapărat” reluarea testelor nucleare
Întrebat dacă anularea interdicției de către Rusia ar deschide calea pentru reluarea testelor cu bombe nucleare, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat și el reporterilor că o astfel de decizie nu înseamnă neapărat o declarație privind intenția de a relua testele nucleare.
Revocarea ratificării de către Rusia a interdicției “ar aduce situația la un numitor comun cu SUA”, a spus Peskov.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut tuturor statelor dotate cu arme nucleare să-și reafirme public moratoriile împotriva testelor nucleare și angajamentul lor față de CTBT, după cum a declarat vineri purtătorul de cuvânt adjunct al ONU, Farhan Haq.
Directorul executiv al CTBTO Robert Floyd, care monitorizează respectarea pactului, a declarat că „ar fi îngrijorător și profund regretabil dacă vreun stat semnatar ar reconsidera ratificarea CTBT”.
„Federația Rusă și-a reafirmat în mod constant sprijinul ferm pentru CTBT încă de la începuturile sale, ajutând la negocierea Tratatului în cadrul Conferinței de dezarmare, semnându-l în ziua în care a fost deschis spre semnare, la 24 septembrie 1996, și ratificându-l în iunie 2000”, a reamintit Floyd.
Directorul organizației atrage atenția că CTBT a stabilit o normă puternică împotriva testelor nucleare și a adus o contribuție majoră la pacea și securitatea internațională, pentru binele umanității, fiind “mai important ca niciodată” să fie consolidată această contribuție.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News