Rusia va livra Serbiei noi sisteme de apărare antiaeriană de tip Pantsir-S1M

Ionel Copcea |
Data publicării:

În cadrul unui interviu acordat postului TV Pink, președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a declarat, pe 12.12.2021, că, în scurt timp, în dotarea Forțelor Armate vor fi introduse noi complexe rusești de rachete și artilerie antiaeriană de tip Pantsir-S1M.

Publicitate

Liderul sârb a spus, vorbind despre Forțele Armate moderne ale republicii, că, destul de recent armata sârbă nu avea nicio armă serioasă. Cu toate acestea, Rusia le-a furnizat sârbilor echipament militar, inclusiv avioane. Unele dintre arme au fost primite gratuit, iar altele au fost cumpărate de partea sârbă.

Vučić a atras o atenție deosebită asupra sistemelor de apărare antiaeriană, afirmând că armata este dotată cu două baterii de rachete și artilerie antiaeriană Pantsir-S1 și că încă o baterie de complexe modernizate Pantsir-S1M va ajunge în Serbia, în viitorul apropiat. Aceasta va fi integrată în sistemul de apărare antiaeriană al Serbiei. Vučić nu a precizat dacă noile complexe vor fi plătite sau vor fi donate de partea rusă.

“Ce avem acum și nu aveam înainte? Nu am avut complexe Pantsir sau Kornet. Aveam un singur MiG-29, care nu decola întotdeauna. Acum avem 14 avioane de vânătoare serioase de tip MiG-29 din generația 4+. (...) Avem și două baterii de Pantsir-S1 și urmează să mai vină încă o baterie Pantsir cu complexele cele mai noi, modernizate”, a menționat Vučić.

De asemenea, Aleksandar Vučić a confirmat planurile Serbiei de a cumpăra, în perioada 2022-2023, 30 de elicoptere, din care 18 vor fi de producție rusească. Potrivit precizărilor sale, Belgradul intenționează să achiziționeze 11 elicoptere H-145 Airbus, patru Mi-35 și trei Mi-17, toate noi. De asemenea, vor fi cumpărate și 11 elicoptere Mi-35, care în prezent aparțin armatei unui stat membru UE, ce nu a fost nominalizat. 

În perioada 2018-2020, Rusia a livrat Serbiei patru elicoptere Mi-35M, șase avioane de vânătoare MiG-29, trei elicoptere de transport Mi-17V-5, complexe de rachete și artilerie antiaeriană Pantsir-S1, 30 de tancuri T-72MS și 30 de transportoare blindate BRDM-2MS. Toate acestea au fost furnizate în calitate de ajutor militar.

Comentariul autorului: Probabil, ca și în cazul ultimei baterii de rachete și artilerie antiaeriană Pantsir-S1, care a fost livrată Serbiei în anul 2020, noile complexe modernizate Pantsir-S1M vor fi plătite de partea sârbă.

Noile complexe au fost adaptate de partea rusă în urma lecțiilor învățate în timpul ultimelor conflicte armate din Siria, Libia și Nagorno-Karabakh. În cadrul armatei ruse, acestea vor reprezenta baza unui sistem interdisciplinar de luptă împotriva dronelor.

Serbia va deveni primul stat străin care va primi noile complexe din Rusia. Probabil, contractul privind livrarea unei baterii de rachete și artilerie antiaeriană Pantsir-S1M a fost încheiat în cadrul forumului tehnico-militar Armata-2021.

În același timp, Serbia se află pe o listă scurtă de state apropiate de Federația Rusă, împreună cu Republica Belarus, care își doresc să achiziționeze sisteme de rachete antiaeriene S-400 Triumf, dar nu dispun de mijloacele financiare necesare pentru plata acestora. Nu este exclus ca, după înzestrarea corespunzătoare a trupelor ruse cu noile sisteme de apărare antiaeriană S-500 și S-550, Rusia să ia în calcul livrarea către statele din “frăția slavă” a unor sisteme S-400 la mâna a doua.

Trebuie menționat faptul că Rusia întrebuințează sistemele S-400 (cu rază lungă de acțiune) în tandem cu complexele Pantsir (cu rază scurtă de acțiune). Acestea din urmă asigură protecția pentru sistemele Triumf, aflate în serviciul de luptă pentru apărarea antiaeriană.

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel