“Nava mică purtătoare de rachete Odintsovo este prima navă de suprafață dotată cu complexul de rachete și artilerie antiaeriană Pantsir-M. Testarea versiunii maritime a complexului a fost încheiată. Toate caracteristicile de bază stabilite la proiectarea navei au fost confirmate în timpul testelor de uzină și de stat. La sfârșitul lunii noiembrie, va avea loc ceremonia de introducere a navei mici purtătoare de rachete Odintsovo în compunerea Forțelor Navale și de arborare a drapelului Sfântului Andrei pe aceasta”, a precizat Evmenov la o consfătuire desfășurată la Sankt Petersburg, în care a fost analizată problema construcției de nave de nouă generație.
Potrivit declarațiilor sale, la Șantierul Naval Pella din Sankt Petersburg, a avut loc astăzi ceremonia de semnare a actului de recepție a navei, care consfințește încheierea testelor de stat. Echipajul navei și echipa de specialiști a șantierului vor continua pregătirea navei pentru introducerea în dotare, estimată pentru ultima decadă a lunii noiembrie.
Anterior, echipajul navei a efectuat o pregătire complexă la Centrul de instrucție întrunit al Forțelor Navale din Sankt Petersburg și este gata pentru exploatarea tehnicii noi și armamentelor. Accentul în pregătirea marinarilor a fost pus pe cunoașterea noilor sisteme de la bordul navei. În acest scop, a fost elaborat un program special de pregătire.
Comentariul autorului: Nava mică purtătoare de rachete Odintsovo este a treia navă Proiect 22800, clasa Karakurt, fiind destinată Flotei din Marea Baltică. Anterior, în 2018 și 2019, în dotarea aceleiași flote au fost introduse navele similare Mytishchi și Sovetsk.
Trebuie precizat faptul că navele din cadrul proiectului sunt dotate cu complexul de rachete Kalibr-NK. Acesta include o instalație de lansare 3S14, cu opt celule, capabilă să utilizeze rachete Kalibr, Onyks și, în perspectivă, Zircon.
Forțele Navale ale Federației Ruse au comandat, în total 18 nave mici purtătoare de rachete Proiect 22800. Primele șase dintre acestea sunt destinate Flotei din Marea Baltică, alte șase vor fi împărțite între Flota de Nord și Flota din Marea Neagră, iar ultimele șase vor fi livrate Flotei din Oceanul Pacific.
Inițial, a fost planificat ca apărarea antiaeriană a navelor Proiect 22800 să fie asigurată de complexul de rachete și artilerie antiaeriană Palash. Însă, ulterior s-a decis ca primele două nave ale proiectului să nu poarte armament antiaerian specializat, în locul acestuia fiind utilizate două tunuri AK-630M. Începând de la a treia navă, a fost instalat complexul de rachete și artilerie antiaeriană Pantsir-M. În plus, toate navele dispun, de asemenea, de lansatoare portabile de rachete antiaeriene Igla-S și Verba.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News