Rusia va instala mai multe radare Rezonans-N în zona Arctică, capabile să intercepteze rachete hipersonice

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Statul Major General al Forțelor Armate ale Federației Rus a decis să dubleze numărul celor mai recente stații radar Rezonans-N în Arctică, de la cinci la zece, capabile să detecteze şi să intercepteze rachete hipersonice, a declarat luni pentru TASS o sursă din industria de apărare.

Din câte se pare Rusia, percepe demersul Statele Unite de a dezvolta arme hipersonice, ca o amenințare de securitate. Astfel, Rusia face referire la afirmaţia Pentagonului din primăvara anului 2018, când oficialii americani au declarat că dezvoltarea armelor hipersonice a fost şi este o prioritate pentru armata americană. În noiembrie 2019, Forța Aeriană a SUA a anunțat că va dezvolta două prototipuri de arme hipersonice, dintre care unul sau ambele ar trebui să fie complet operaţionale în anul 2022.

,,Statul Major General a hotărât dislocarea în nordul Federației Ruse a încă cinci stații de radiolocație de tip Rezonans-N, capabile să descopere ținte hipersonice", a precizat sursa.

După ce toate cele zece radare sunt dislocate în zona arctică rusă, direcția periculoasă pentru rachete din nord-vest va fi acoperită integral cu "vânători de aparate hipersonice".

 

Rusia instalează în Arctica un radar capabil să detecteze rachete balistice și hipersonice


Astăzi este în vigoare un contract pentru livrarea a cinci stații radar Rezonans către Ministerul Apărării din Rusia. După cum a declarat directorul general al Centrului de Cercetare Rezonans (dezvoltatorul radarelor), Ivan Nazarenko, pentru TASS în noiembrie anul trecut, două radare sunt deja instalate în Arctică, în timp ce a treia stație, instalată pe arhipelagul Novaya Zemlya, a fost pregătită pentru a fi operaţională. Al patrulea radar a fost livrat, dar încă nu este operaţional, iar a cincea stație radar se află încă în proces de producţie, a adăugat el.

Radarele Rezonans operează în gama undelor metrice și folosește principiul rezonanței valurilor, ceea ce face posibilă detectarea aeronavelor care utilizează tehnologie stealth precum și a țintelor hipersonice, care zboară cu viteze de până la 20 de Mach. Radarul este capabil să detecteze și să indice ținte aeriene aflate la distanțe de până la 600 de kilometri, precum și ținte balistice aflate la distanța de 1.200 de kilometri și la o altitudine de 100 de kilometri.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel