Presa rusă a informat că, pe 06.12.2024, după semnarea unui acord bilateral privind garanțiile de securitate, Alexander Lukașenko i-a solicitat omologului său rus desfășurarea de sisteme de rachete Oreshnik pe teritoriul Republicii Belarus. Vladimir Putin a răspuns pozitiv la solicitarea liderului belarus.
Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a declarat că Oreshnik va fi livrat Republicii Belarus pe măsură ce producția va crește. Conform estimărilor preliminare, începerea furnizării de rachete de acest tip către partenerii de la Minsk poate începe în a doua jumătate a anului 2025.
După câte se pare, Trupele de Rachete cu Destinație Strategică (RVSN) ale Federației Ruse și Forțele Armate ale Republicii Belarus vor primi aceste sisteme de rachete în paralel.
Șeful statului rus a menționat faptul că, înainte de a transfera Oreshnik la Minsk, va fi necesar să se stabilească raza de acțiune a versiunii belaruse a acestui complex. Acesta a subliniat că, cu cât raza de acțiune a rachetei va fi mai mică, cu atât aceasta va putea fi echipată cu un focos mai puternic.
“Obiectivele unui potențial inamic ce ar putea fi lovite cu rachetele Oreshnik de pe teritoriul Republicii Belarus vor fi stabilite de conducerea politico-militară de la Minsk”, a precizat Valdimir Putin.
La rândul său, Alexander Lukașenko a confirmat că, în cazul primirii rachetelor Oreshnik, posibilele ținte de distrus vor trebui să fie determinate la Minsk.
Cu numai câteva ore mai devreme, secretarul Consiliului de Securitate al Republicii Belarus, Alexander Volfovici, declarase că președintele belarus are propria valiză nucleară cu buton roșu, sugerând permisiunea Rusiei de a determina în mod independent necesitatea utilizării armelor nucleare tactice transferate anterior.
„Nu este o armă miraculoasă, mai mult zgomot decât rezultate” - militarii și serviciile de informații europene au făcut o descriere a rachetei Oreshnik
Racheta balistică Oreshnik utilizată de Rusia pentru a ataca Dnipro este cel mai probabil o variantă a rachetei balistice Rubizh, au concluzionat serviciile britanice de informații. Iar Forțele Armate Estoniene au declarat că Oreshnik a produs „mai mult zgomot decât efect”.
Cel mai probabil, Rusia are în prezent la dispoziţie doar câteva rachete Oreshnik care nu au intrat încă în producția de masă, potrivit Ministerului britanic al Apărării. Se crede că această rachetă va fi mult mai scumpă decât celelalte pe care Rusia le folosește în prezent împotriva Ucrainei.
Racheta Rubizh RS-26 a fost testată pentru prima dată în 2011. După cum a detaliat Voice of America, RS-26 are o rază de acțiune de până la 5.800 km. O rachetă balistică intercontinentală lansată din Rusia are nevoie de aproximativ 40 de minute pentru a ajunge la o țintă din Statele Unite.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News