Rusia va disloca o escadrilă de avioane de vânătoare-bombardament Su-34 pe aerodromurile arctice

Ionel Copcea |
Data publicării:
Su-34
Su-34

Cotidianul rus Izvestia a informat, pe 19.05.2021, citând surse din mediul militar, că Ministerul Apărării a decis dislocarea unei escadrile de avioane de vânătoare-bombardament de tip Su-34 pe aerodromuri din arhipelagurile Frantz Josef și Novosibirsk. Infrastructura specială necesară pentru exploatarea acestora se află deja în construcție.

După cum a declarat șeful de stat major al Armatei 45 Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană, general maior Igor Churkin, îmbunătățirea rețelei de aerodromuri din zona Arctică va crește în mod semnificativ posibilitățile de întrebuințare a Aviației navale a Flotei de Nord. Aceasta va controla spațiul aerian din zona de apă a rutei nordului și va asigura siguranța aeriană a acestei artere de transport.

“Avionul multirol Su-34 este o aeronavă universală. Acesta poate ataca cu armamente de precizie nu numai ținte terestre, ci și ținte navale și aeriene. De pe aerodromurile Nagurskoe și Temp, avioanele de acest tip vor opera la distanțe mari, vor îndeplini misiuni de patrulare și cercetare, controlând astfel spațiul arctic”, a declarat pentru Izvestia expertul militar Dmitry Boltenkov.

În total, proiectul de restabilire și dezvoltare a infrastructurii militare din zona arctică include repararea și readucerea în exploatare a 13 aerodromuri și piste de decolare-aterizare de pe insulele și partea continentală din nordul Rusiei.

Pe Insula Aleksander din arhipelagul Frantz Josef, în luna mai a anului trecut, a fost trecută în exploatare prima pistă din beton, construită de la zero.

“Avioanele rusești din Arctica joacă un dublu rol. În apropiere se află atât SUA, cât și Ruta Nordică”, a declarat pentru Izvestia fostul adjunct al secretarului general al ONU Serghei Ordzhonikidze.

Comentariul autorului: După cum a informat anterior Izvestia, în această primăvară, avioanele Su-34 au finalizat un ciclu complet de teste în Arctica. Astfel, avioane de acest tip aparținând regimentului de aviație de pe aerodromul Shagol din Chelyabinsk au fost mutate, temporar, la Murmansk. Acestea au testat în practică atât capabilitățile de lovire a țintelor terestre, navale și aeriene la temperaturi extrem de scăzute, precum și funcționarea echipamentelor de la bord.

În luna decembrie 2020, Ministerul rus al Apărării a informat despre începerea desfășurării serviciului de luptă pe baze permanente pe aerodromul Rogachevo din arhipelagul Novaya Zemlia. Pe acesta operează, după principiul rotației, câte patru avioane MiG-31BM și Su-33 ale Flotei de Nord. De asemenea, la sfârșitul anului trecut, avioane de tip MiG-31BM au fost dislocate și pe aerodromul Anadyr din Chukotka. Deja de mai multe ori, aeronavele de pe acest aerodrom au fost ridicate în aer pentru interceptarea unor avioane de cercetare americane, care se apropiau de frontiera rusească.

Ruta maritimă de nord este o arteră importantă de transport, cu o lungime de aproximativ 5.500 de kilometri. Acest corridor reprezintă cel mai scurt traseu între Europa și Asia de Est. Partea sa principală se află în apele teritoriale ale Federației Ruse, precum și în zona intereselor economice rusești. Ruta este folosită pentru transportul petrolului, gazului și lemnului produse în nordul Rusiei, precum și a mărfurilor străine. Anul trecut, durata navigației pe această rută a fost mai mare de nouă luni. Pe măsură ce clima se încălzește, intervalul va crește și, în viitor, se poate ajunge la folosirea rutei maritime de nord pe tot parcursul anului.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel