Complexele, destinate inițial pentru protecția trupelor în timpul marșului, vor fi introduse în dotarea Regimentului 1096 Rachete Antiaeriene al Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN), a cărui misiune constă în apărarea Bazei Navale Principale de la Sevastopol împotriva atacurilor adversarului. Anterior, era planificat ca regimentul să fie dotat cu complexe Buk-M2, însă, experiența întrebuințării mijloacelor de apărare antiaeriană în Siria a demonstrat că Tor-M2 este mult mai eficient în ceea ce privește apărarea împotriva atacurilor cu armament de precizie, potrivit remnmilitaryblog.com.
Surse aparținând Statului Major Principal al Forțelor Navale au declarat pentru cotidianul Izvestia că decizia de dislocare a complexelor Tor-M2 în Crimeea a fost deja luată, urmând ca acestea să fie deplasate la Sevastopol.
În anul 2017 s-a informat că Regimentul 1096 Rachete Antiaeriene va primi complexe Buk-M2 și Buk-M3. Însă, lecțiile învățate în timpul întrebuințării sistemelor moderne de apărare antiaeriană în Siria au dus la corectarea acestor planuri de înzestrare. În cele din urmă, a fost adoptată decizia de reînzestrare a unității militare cu complexe de rachete Tor-M2.
În prezent, în dotarea regimentului se află complexe de rachete antiaeriene Osa, primite în înzestrare în anii 70 ai secolului trecut. Potrivit experților, Osa este un complex care a confirmat, dar de mult timp avea nevoie de înlocuire.
,,Complexele Tor au acoperit, cu succes, spațiul aerian sirian, asigurând protecția aeriană a Bazei Aeriene de la Hmeimim", a declarat redactorul ziarului Arsenalul Patriei, Viktor Murakhovsky.
,,Tor-M2 este un complex pentru lupta apropiată, care permite întrebuințarea eficientă împotriva armamentului de precizie. Un regiment dotat cu complexe Tor poate să distrugă o cantitate mare de ținte. Acțiunile de luptă din Siria au demonstrat că Tor a distrus efectiv rachete de croazieră, proiectile reactive sau drone. În plus, aceste complexe se pot angaja în luptă aproape instantaneu. Anterior, divizionul sau regimentul de apărare antiaeriană trebuia să facă opriri scurte, să deschidă focul asupra țintelor, după care să continue deplasarea", a precizat expertul.
,,Inițial, acest complex a fost dezvoltat pentru acorperirea trupelor în timpul marșului", a admis Murakhovsky. Însă, în timpul exploatării s-a constatat că Tor este capabil să protejeze, cu succes, un raion de importanță strategică, fără să dea adversarului șansa de a executa un atac aerian rapid.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News