Sistemul de rachete antiaeriene Tor a fost proiectat la sfârșitul anilor 1970 de Institutul de Cercetări Electro-Mecanice din Moscova (NIEMI). A fost acceptat în dotarea armatei rus, în primăvara anului 1986. Sistemul TOR este destinat pentru a fi utilizat în misiuni de apărare aeriană și antirachetă la nivel batalion.
Poate fi folosit pentru apărarea de elemente de infrastructură critică și militară. Complexul de rachete poate proteja spațiul aerian și poate dobora automat toate țintele aeriene neidentificate de sistemul friend or foe (FF).
Complexul este înarmat cu rachete ghidate antiaeriene lansate vertical, cu o rază de acțiune de 12 km și altitudini de până la 10 km. Radarul modernizat poate detecta: avioane stealth, elicoptere, rachete de croazieră, precum și muniții ghidate și bombe de aviaţie.
Sistemul a fost modernizat de mai multe ori de-a lungul timpul. Cea mai avansată versiune este Tor-M2. În 2019, Ministerul rus al Apărării a semnat un contract în valoare de 100 de miliarde de ruble pentru livrarea mai multor sisteme Tor-M2 până în 2027.
În 2019, Ministerul rus al Apărării și întreprinderea Kupol au semnat un contact pentru Arctic Tor – o versiune montată pe un saşiu cu şenile DT-30.
Versiunea navală a sistemului TOR există deja în versiunea complexului Kinzhal 3K95 - cunoscută și sub numele de SA-N-9 „Gauntlet” - cu rază scurtă de acțiune. Navele de război ale Marinei Ruse cu deplasament de peste 800 de tone au fost echipate cu acest sistem, începând cu anul 1989. Portavionul Amiral Kuznetsov şi crucișătoare nucleare ale proiectului 1144 Petr Veliky și Amiral Nakhimov, navele de luptă antisubmarin ale proiectului 1155 și fregatele proiectului 11540 sunt înarmate cu acest sistem. Fiecare lansator poartă opt rachete ghidate antiaeriene.
Este posibil că versiunea navală a sistemului TOR-M2 să aibă aceleași caracteristici ca cea terestră. Nava rusă Amiral Nakhimov începe testele pe mare în 2021 și este probabil să devină primul crucişător al Marinei ruse care are la bord versiunea navală a sistemului TOR-M2.
Este posibil ca lansatoarele rotative – instalate pe versiunea terestră – să fie înlocuite cu unele verticale, ceea ce va face ca o navă de luptă să dispună de mai multe celule de lansare a rachetelor antiaeriene ghidate.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News