Rusia va crește prezența militară în Kârgâzstan; Putin acceptă să efectueze o vizită în acest an la Bişkek

 Baza aeriană rusă Kant din Kârgâzstan
Baza aeriană rusă Kant din Kârgâzstan

Rusia dispune de o bază militară în Kârgâzstan, compusă dintr-un aerodrom, o instalaţie navală pe lacul Issîk-kul şi mai multe alte amplasamente și intenționează să o completeze cu elemente adiționale, arată Agerpres.

Rusia îşi va "dezvolta" instalaţiile militare din Kârgâzstan, fostă republică sovietică din Asia Centrală aliată Moscovei, a anunţat luni Kremlinul, după o întâlnire în capitala rusă între preşedinţii celor două ţări, Vladimir Putin şi Sadîr Japarov, potrivit AFP.

Cei doi şefi de stat au "insistat asupra importanţei consolidării forţelor armate ale Kârgâzstanului şi dezvoltării instalaţiilor militare ruse pe teritoriul său", a indicat Kremlinul într-o declaraţie comună.

Rusia şi Kârgâzstan, o fostă republică sovietică, fac parte dintr-o alianţă militară condusă de Moscova, Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), din care mai fac parte Armenia, Kazahstan, Belarus şi Tadjikistan. Astfel, rezultă că la defilarea din Piaţa Roşie vor asista liderii ţărilor membre OTSC, cu excepţia liderului belarus Aleksandr Lukaşenko, unul dintre principalii aliaţi ai Moscovei.

Potrivit declaraţiei comune publicate luni, Rusia şi Kârgâzstan intenţionează, de asemenea, să "aprofundeze cooperarea militară şi tehnică", precum şi relaţiile economice şi culturale pentru a "atinge un nou nivel de integrare".

Aceasta consolidare militară rusă va avea loc pe fondul ofensivei Rusiei în Ucraina şi a tensiunilor grave cu Occidentul, care a adoptat mai multe valuri de sancţiuni împotriva Moscovei, notează AFP.

În cadrul discuţiilor cu liderul kârgâz, preşedintele Vladimir Putin a acceptat invitaţia acestuia de a efectua o vizită în Kârgâzstan în acest an, potrivit declaraţiei comune, citată de agenţia oficială rusă TASS.

Curtea Penală Internaţională a emis la începutul lunii martie un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin, acuzat de crime de război în Ucraina pentru deportarea ilegală a mii de copii ucraineni de pe teritoriul Ucrainei în Federaţia Rusă. Alt mandat de arestare din partea CPI o vizează pe comisarul lui Putin pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova.

Kârgâzstanul a semnat statutul de la Roma, care a stat la baza înfiinţării CPI, încă în 1998, dar nu a ratificat documentul. În 2002, această ţară îşi exprimase intenţia de a-l ratifica, însuşi preşedintele Sadîr Japarov dispusese forului legislativ să ratifice documentul statutar al CPI, dar acesta nu a fost încă ratificat de către Bişkek, conform portalului kârgâz For.kg. Comentatorii locali apreciază că este greu de crezut că în cazul unei vizite a preşedintelui rus în Kârgâzstan autorităţile acestei ţări central-asiatice s-ar decide să-l predea CPI. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel