Publicitate
În acest interval de timp, se intenționează finalizarea infrastructurii necesare pentru deservirea și păstrarea acestui armament de descurajare strategică. Rușii apreciază că noua bază va asigura prelungirea duratei de viață a noilor echipamente.
Pe linia de sosire
Pentru dronele Poseidon, se construiesc atât o bază de păstrare și întreținere, cât și depozite și ateliere, unde aparatele subacvatice vor fi pregătite pentru luptă și pentru lansare. Conform termenilor de referință pentru lucrare, aflați la dispoziția jurnalului Izvestia, toate acestea vor trebui să fie finalizate și predate Ministerului Apărării până în luna iunie 2022.
Reprezentanții militari ruși nu au anunțat, deocamdată, unde vor fi dislocate submarinele în dotarea cărora se vor afla complexele navale robotizate cu propulsie nucleară Poseidon. La sfârșitul anului trecut, Ministerul Apărării a informat despre progresele înregistrate în dezvoltarea complexului. Potrivit datelor comunicate de minister, echipajul primul submarin purtător de drone Poseidon a început pregătirile practice pentru întrebuințarea acestora.
Marți, 12 ianuarie, directorul general al Sevmash, Mikhail Budnichenko, că, în prezent, se desfășoară testarea submarinului nuclear K-329 Belgorod. Acesta va deveni platforma principală dotată cu drone Poseidon. În timpul unor manevre viitoare ale Flotei de Nord, va fi testată interacțiunea submarinului cu fregatele Proiect 22350, din clasa Amiral Gorshkov.
“În perioada sovietică, era un lucru obișnuit ca o nouă navă să vină la locul de dislocare, unde să nu existe nimic altceva decât un debarcader plutitor ridicat în grabă. Ulterior, a existat următoarea practică: mai întâi a fost creat un sistem și apoi s-a gândit modul în care să fie furnizat. Însă, în stadiul actual al dezvoltării științei și tehnologiei, aceste lucruri nu mai sunt posibile”, a declarat pentru Izvestia contraamiralul Vsevolod Khmyrov.
“Produsele pentru care este construită acum infrastructura sunt roboți de înaltă tehnologie, care sunt greu de întreținut în stare de funcționare”, a adăugat expertul.
“Lăsarea unei astfel de tehnici direct în apă ar însemna aruncarea ei la fier vechi. Este de la sine înțeles că astfel de echipamente nu pot exista fără să fie păstrate într-o atmosferă corespunzătoare”, a explicat contraamiralul.
Potrivit fostului comandant de submarinul, căpitan rang I Igor Kurdin, greșelile din perioada sovietică au constat în faptul că portavioanele și alte nave mari au fost andocate în baze nepregătite.
“Între altele, acestea au fost obligate să rămână în radă și să se aprovizioneze independent cu energie electrică. Drept urmare, s-a dovedit că navele nici nu ieșeau bine pe mare și își consumau deja resursele motorii. Submarinele au fost desfășurate în baze construite în anii 1950. Acest lucru a cauzat, ca să spunem ușor, neplăceri. Stabilirea infrastructurii în avans va extinde semnificativ durata de viață a noilor tehnologii”, a remarcat expertul.
“Stăpânii oceanelor”
Drona subacvatică a primit denumirea modernă Poseidon, în baza rezultatelor unui sondaj efectuat în luna martie 2018. În perioada dezvoltării, complexul a avut denumirea de cod Skif.
Primele informații despre aceasta au apărut la sfârșitul anului 2015, când mass-media a primit informații despre dezvoltarea unei torpile nucleare super-puternice în Rusia. Apoi s-a anunțat că aceasta a fost concepută pentru a distruge cea mai importantă infrastructură de coastă a adversarului și a-i provoca daune inacceptabile garantate.
Conform caracteristicilor cunoscute acum, se pare că, datorită propulsiei nucleare, aparatul subacvatic va avea o autonomie nelimitată. Un pilot automat sofisticat îi va permite să atingă o țintă de coastă în orice ocean. Conform ipotezelor analiștilor, dimensiunile dispozitivului fac posibilă amplasarea unui focos în acesta, semnificativ superior ca putere față de rachetele balistice intercontinentale convenționale.
Înainte de punerea în funcțiune a submarinelor noi, în calitate de platformă purtătoare a fost folosit submarinul experimental B-90 Sarov. Începând din anul 2008, lansările de machete au fost testate pe acesta și apoi prototipurile complexului.
Primul purtător oficial al aparatelor Poseidon va fi submarinul cu destinație specială K-329 Belgorod. Acesta a fost construit în conformitate cu un proiect modificat al submarinelor nucleare sovietice Proiect 949A, din clasa Antey. Dronele nucleare vor fi amplasate în șase instalații de lansare.
În construcție se află și un alt submarin, care va fi înarmat cu drone nucleare strategice. Conform rapoartelor din presă, lansarea la apă a submarinului nuclear Khabarovsk este programată pentru toamna acestui an.
Instrumente de descurajare
Pe lângă Poseidon, președintele rus, Vladimir Putin, a vorbit, în luna martie 2018, despre dezvoltarea în Federația Rusă și a altor cinci categorii de armamente destinate pentru descurajarea strategică. S-a afirmat atunci că acestea trebuie să garanteze capacitatea de a efectua un puternic atac de răspuns, în cazul unei lovituri nucleare surpriză, și să anuleze sistemul global de apărare antirachetă creat în Statele Unite.
O parte dintre aceste armamente au intrat deja în dotarea Forțelor Armate. Astfel, complexul de rachete hipersonice de aviație Kinzhal se află în serviciul de luptă experimental. O escadrilă de avioane de vânătoare de tip MiG-31K a fost formată în Regiunea Militară Sud și a efectuat deja câteva sute de zboruri de patrulare și în cadrul unor exerciții.
În luna decembrie 2019, a fost introdus în serviciul de luptă și primul regiment dotat cu rachete balistice intercontinentale cu blocuri hipersonice Avangard. Este vorba despre primul armament nuclear din lume cu viteză hipersonică. Acesta face parte din Divizia 13 Rachete de lângă Orenburg a Trupelor de Rachete cu Destinație Strategică (RVSN). Se estimează că, în scurt timp, vor fi operaționalizate încă două instalații de lansare cu rachete de acest tip bazate în silozuri.
Se află deja în serviciul de luptă și primele lasere de luptă Peresvet, capabile să “orbească” sateliții de cercetare. În prezent, se lucrează la perfecționarea sistemului, pentru a reduce dimensiunile și compozițiile mașinilor și pentru a-i crește mobilitatea.
Se pregătește pentru testele de zbor și racheta balistică intercontinentală grea cu combustibil solid Sarmat. Caracteristicile acesteia vor permite depășirea tuturor sistemelor de apărare antirachetă, atât prezente, cât și de perspectivă. Infrastructura pentru noile rachete se află în construcție în Regiunea Orenburg și în Ținutul Krasnoyarsk.
În același timp, continuă testarea rachetei de croazieră cu propulsie nucleară Burevestnik, cu bătaie nelimitată. Motorul unic al acesteia va permite ca racheta să stea multe zile în aer, în regim de pregătire permanentă pentru atacarea adversarului din cele mai neașteptate direcții.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News