Rusia, gata să profite de contextul tensionat cu privire la situația Groenlandei, iar Europa este prudentă în legătură cu declarațiile lui Trump

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Marina Regală Daneză patrulează apele din jurul Groenlandei. Sursa foto: NATO.
Marina Regală Daneză patrulează apele din jurul Groenlandei. Sursa foto: NATO.

Rusia afirmă că monitorizează îndeaproape situația cu Groenlanda, după ce președintele ales al SUA, Donald Trump, a refuzat să excludă măsuri militare sau economice pentru a prelua controlul asupra teritoriului de la Danemarca. „Urmărim foarte îndeaproape evoluția destul de dramatică a situației, dar până acum, slavă Domnului, suntem la nivel de declarații”, a declarat joi reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Arctica este o zonă a intereselor noastre naționale, a intereselor noastre strategice”, a adăugat Peskov. Teritoriul vast al Groenlandei, a cărui cea mai mare parte se află deasupra Cercului Polar Arctic, face oficial parte din Regatul Danemarcei din 1953, deși insula are propriul său guvern.

Răspunzând întrebărilor în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc marți în Florida, Trump a declarat că Statele Unite au nevoie de Groenlanda din motive de securitate și că nu exclude utilizarea unor mijloace economice sau militare pentru a atinge acest obiectiv.

„Oamenii nici măcar nu știu dacă Danemarca are vreun drept legal asupra ei. Dar dacă au, ar trebui să renunțe la el pentru că avem nevoie de el pentru securitatea națională. Asta este pentru lumea liberă. Vorbesc despre protejarea lumii libere”, a spus Trump.

„Există nave chinezești peste tot. Există nave rusești peste tot. Nu vom lăsa să se întâmple asta”, a adăugat el.

Ca o mare parte a Arcticii, Groenlanda se încălzește rapid. Acest lucru schimbă geopolitica regiunii, a declarat analistul Liana Fix de la Council on Foreign Relations.

„Arctica devine din ce în ce mai mult o zonă de competiție și rivalitate între marile puteri. Iar Statele Unite sunt îngrijorate că pierd acest joc”, a precizat Fix pentru Voice of America.

„Arctica devine mult mai accesibilă atât pentru comerțul cu bunuri, cât și pentru mineralele critice, în special pământurile rare”, notează cercetătorul.

„Și devine, de asemenea, o zonă din ce în ce mai militarizată”, a adăugat ea, menționând că Rusia cooperează cu paza de coastă chineză în regiune.

 

Nu este de vânzare

 

Danemarca a spus clar că Groenlanda nu este de vânzare. Ministrul de externe Lars Lokke Rasmussen a respins sugestiile potrivit cărora comentariile lui Trump ar crea o criză de politică externă pentru guvernul său.

„Îl văd pe președinte îndreptându-se spre Casa Albă și acordând o atenție sporită Arcticii și înțeleg că acesta este cazul. O avem și din partea Danemarcei și o avem și în NATO”, a declarat Rasmussen miercuri.

„Este foarte clar pentru Danemarca că extinderea cooperării cu Statele Unite, atât în ceea ce privește investițiile în Groenlanda, cât și cooperarea militară, ar fi de fapt în interesul tuturor”, a declarat Fix pentru VOA.

Mai mulți lideri europeni au respins comentariile lui Trump, deși majoritatea au refuzat să îl critice direct pe viitorul președinte al SUA.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că este vorba despre valorile occidentale fundamentale.

„Principiul inviolabilității frontierelor se aplică fiecărei țări, indiferent dacă este la est sau la vest de noi”, a spus el.

Ministrul francez de externe Jean-Noel Barrot a fost mai direct. „Uniunea Europeană nu poate permite niciunei țări din lume, oricare ar fi ea - și permiteți-mi să spun, începând cu Rusia - să își definească frontierele suverane”, a declarat el miercuri.

Între timp, guvernul Groenlandei face presiuni pentru organizarea unui referendum privind independența totală și afirmă că doar poporul va decide viitorul Groenlandei.

Groenlanda se îndreaptă spre o nouă eră și un nou an în care Groenlanda a fost în centrul atenției globale. Poporul groenlandez este un singur popor, indiferent de locul în care trăiește. În aceste vremuri, trebuie să ne unim pentru a fi pregătiți pentru noul viitor spre care se îndreaptă țara noastră!”, a declarat joi prim-ministrul Muthe Egede în timpul unei călătorii la Copenhaga.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel