Dmitri Polianski a declarat reporterilor de la sediul ONU din New York, pe 28 mai, că soldații pe care Rusia îi trimite în Republica Centrafricană "nu sunt înarmați”, deoarece aceştia au calitatea de instructori.
În timp ce Dmitri Polianski încerca să convingă presă la sediul ONU că militarii ruşi, care se îndreaptă spre Republica Centrafricană, nu sunt „instructori militari neînarmați”, trei aşa zişi ''instructori militari ruşii’’ – în fapt mercenari ai companiei militare private ruse (PMC) Wagner Group – erau ucişi în ţara africană.
Un vehicul militar a trecut, în data de 28 mai, peste un dispozitiv exploziv improvizat, ucigând cel puțin doi ofițeri de poliție din Republica Centrafricană și trei mercenari ruși, precizează AFP, RFEL.org. Informaţia a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al guvernului CAR, Maxim Kazagi.
AFP a precizat că cei trei mercenari ruși sunt membrii ai unuia dintre grupurile paramilitare care activează în Republica Centrafricană. Un elicopter rusesc a fost trimis la fața locului pentru a ridica trupurile celor uciși, dar şi alte câteva persoane rănite.
Din anul 2018, Rusia menţie în Republica Centrafricană un contingent de soldați pe care i-a trimis ''să instruiască'' armata acestei ţări.
Înainte de a trimite un nou contigent militar, Moscova a recunoscut prezența a 535 de ‘’instructori ruși’’ în Republica Centrafricană, ca urmare a unui acord încheiat cu Ministerul Apărării din CAR.
CAR a notificat Consiliul de Securitate al ONU pe 4 mai că intenționează să primească alţi 600 de instructori militari, potrivit RFEL.org.
Numeroși martori și ONG-uri susțin că instructorii sunt de fapt mercenari ai companiei militare private ruse (PMC) Wagner Group. Între Wagner Group şi elita politică din Republica Centrafricană exista puternice legături – mercenarii acestei companii militare private participă activ alături de forțele speciale din Ruanda în lupta împotriva rebelilor care încearcă să preia puterea.
Armata lui Touadéra - Forces Armées Centralafricaines (FACA) – beneficiază de sprijin militar din partea Rusiei și a Ruandei.
Gărzi private de securitate angajate de companii ruseşti asigură deja protecţia preşedintelui Faustin Archange Touadéra
În acțiunile sale din Republica Centrafricană, Rusia se bazează în primul rând pe cooperarea din domeniul tehnico-militar, unul dintre cele două instrumente principale care au asigurat o prezență sovietică pe continentul African, în timpul Războiului Rece, care s-a extins dramatic după ce actualul acord de cooperare militară a fost semnat între cele două țări în august 2018.
În conformitate cu acest acord (recunoscut internațional), Rusia a reușit să își consolideze prezența în Republica Centrafricană folosind două instrumente.
În primul rând, mecanismul de formare și consultanță militară al Rusiei a fost activat pe 22 martie 2018, când Moscova a trimis ’’consilieri” - cinci cadre militare și 170 de ’’instructori civili” - pentru a oferi servicii de consultanţă și instruire miliției locale și forțelor armate din această țară. În ciuda declarațiilor oficiale ale Rusiei, dovezile sugerează că ’’instructorii civili” sunt efectiv membri ai companie militară privată (PMC) Wagner Group care a participat la agresiuni militare şi insurgente în Ucraina, Siria și Libia.
În Republica Centrafricană, compania Wagner Group, ai cărei membri au sediul în Bangui și asigură protecția elitelor politice locale, cooperează activ cu ’’mercenarii ruandezi” care au devenit, de asemenea, o parte a conflictului din această țară.
În al doilea rând, Rusia donează guvernului din Republica Centrafricană echipamente tehnico-militare, în primul rând armament și muniție. Dacă inițial Moscova livra, în primul rând, tipuri vechi de armament ușor, a început să trimită echipamente grele începând cu 2019. Mai exact, în octombrie 2020, două loturi (numărul total nu a fost specificat) de mașini de patrulare blindate amfibii BRDM-2 au ajuns în CAR.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News