Rusia desfăşoară zeci de tancuri T-90M și T-72B3 pe teritoriul Belarusului pentru a consolida ''frontul de nord'' (Video)

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

În ultimele două zile, pe reţele de socializare, au fost publicate mai multe materiale video care surprind deplasarea unui tren încărcat cu mai multor zeci de tancuri T-90M și T-72B3 ale forţelor armate ruse. Din primele cercetări reiese că trenul care transportă aceste tancuri tranzitează teritoriul Belarusului. Potrivit mai multor analişti militari, care au analizat aceste imagini, forţele ruse ar desfăşura aceste tancuri în vederea întării ''frontului de nord'' pentru o posibilă nouă ofensivă militară asupra Ucrainei de pe teritoriul Belarusului.

La 21 decembrie 2022, președintele rus Vladimir Putin a anunțat un nou plan de extindere a forțelor militare ruse cu aproximativ 30%, pentru a ajunge la 1,5 milioane de oameni recrutaţi în armată. Ministrul rus al Apărării, Serghei Shigou, a explicat că această extindere va implica creșterea la nivel de divizie a două brigăzi din nord-vestul Rusiei.

Aceasta constituie una dintre primele informații despre modul în care Rusia aspiră să își adapteze forțele la provocările strategice pe termen lung rezultate în urma invaziei Ucrainei. Rămâne neclar cum va găsi Rusia recruții pentru a finaliza o astfel de creştere a numărului de militari, într-un moment în care forțele sale armate se află sub o presiune fără precedent în Ucraina.

După cum precizează analiştii publicaţiei Army Recognition, citând informații de la Ministerul rus al Apărării (MoD), Rusia își va continua operațiunea militară în Ucraina în pofida ajutorului masiv acordat de Occident Ucrainei, a declarat șeful Statului Major General al Armatei ruse, Valeri Gerasimov.

Situația de-a lungul liniei de contact de 815 kilometri s-a stabilizat. Armata rusă și-a concentrat principalele eforturi pe finalizarea eliberării Republicii Populare Donețk (RPD). La 21 septembrie 2022, președintele rus Vladimir Putin a declarat că linia frontului are o lungime de peste o mie de kilometri.

Pentru prima dată, forțele aeriene ruse au folosit racheta hipersonică aer-sol Kinzhal pentru a ținti forțele ucrainene. Anterior, Rusia a anunțat utilizarea rachetelor Kinzhal pentru a distruge un presupus depozit subteran de arme al forțelor armate ucrainene în Deliatin la 18 martie 2022 și un depozit de combustibil în Konstantinovka a doua zi.

De la începutul războiului din Ucraina, Statele Unite și țările europene au furnizat Ucrainei peste 350 de tancuri și aproximativ 1.000 de vehicule blindate de luptă, până la 700 de sisteme de artilerie și 100 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, precum și peste 5.300 de sisteme portabile de apărare antiaeriană și 130.000 de arme antitanc.

În pofida sancțiunilor economice internaționale impuse Rusiei, producția de echipamente militare, vehicule de luptă și tancuri continuă și se va intensifica și în următoarele luni, a precizat Ministerul rus al Apărării.

În anul care tocmai s-a încheiat, armata rusă a primit peste 3.100 de vehicule de luptă și tancuri, lansatoare de rachete și alte tipuri arme. Forțele Aeriene Ruse au primit, de asemenea, noi avioane moderne, sisteme de aviație și elicoptere de atac modernizate.

 

Analiștii Institutului pentru Studierea Războiului (ISW) evaluează ofensiva rușilor de pe teritoriul Belarusului drept improbabilă, dar posibilă

 

Moscova a creat condițiile pentru o nouă invazie în nordul Ucrainei, care ar putea viza Kievul. Analiştii ISW consideră că aceste desfăşurării de trupe ar putea fi parte a unei operaţiunii de tip ''razboi informational'' (n.r. să-i determine pe ucraineni să ţină blocate la graniţa de nord efective militare semnificative) sau ar putea reflecta intențiile reale ale președintelui rus Vladimir Putin, un nou atac direct asupra Ucrainei.

Indicatorii disponibili în prezent sunt contradictorii - unele dovezi ale unei noi desfăşurări de trupe ruse în Belarus au mai mult sens ca parte a pregătirilor pentru o ofensivă decât ca parte a unor exerciții în curs de desfășurare, dar nu există în continuare dovezi că Moscova pregătește în mod activ o forță de atac în Belarus.

Îngrijorarea cu privire la posibilitatea ca Putin să urmărească acest lucru nu este, cu siguranță, doar o informaţie pe care ucrainenii insista să o promoveze ca să exercite presiuni asupra Occidentului pentru ca acesta să furnizeze mai multe arme, așa cum au sugerat unii analiști occidentali.

Analiştii ISW continuă să evalueze că o nouă invazie rusă pe scară largă din Belarus este puțin probabilă în această iarnă, dar este o posibilitate care trebuie luată în serios.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel