Dar, potrivit New York Times, Iranul a cerut Rusiei sisteme moderne de apărare aeriană în vederea pregătirii unui război cu Israelul. Și, potrivit informațiilor primite de la oficiali iranieni, Rusia a răspuns pozitiv la această cerere și a început deja livrările.
Oficialii iranieni afirmă că Rusia a început să livreze Iranului echipamente avansate de apărare aeriană și radare, după ce Teheranul a solicitat Kremlinului aceste arme, a relatat luni New York Times.
În timp ce presa iraniană locală a raportat că Teheranul a solicitat echipamentul, un membru al Corpului Gardienilor Revoluției Islamice și un alt oficial au confirmat pentru Times nu numai că cererea a fost făcută, dar și că livrările au început.
Această evoluție a avut loc în contextul în care Orientul Mijlociu este în alertă din cauza așteptării unui atac iranian direct asupra Israelului ca răzbunare pentru presupusa asasinare de către Israel a liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran, la 31 iulie.
Se poate presupune că nevoia Iranului de sisteme de apărare aeriană din Rusia este legată de faptul că Israelul a amenințat că va distruge toate instalațiile nucleare iraniene. Deși, în mod real, Iranul are un sistem de apărare aeriană destul de puternic: 4 divizii de sisteme S-300PMU2, primite de la Rusia în baza unui contract din 2007, 3 divizii de sisteme S-200, un număr necunoscut de Bavar-373, un sistem iranian de apărare aeriană presupus a fi apropiat de S-300, un număr necunoscut de Talash/15th Khordad, considerate sisteme cu rază lungă de acțiune, cu o rază de acțiune de 150 km; aproximativ 50 de MIM-23 HAWK și copii ale Mersad; 29 de sisteme Tor cumpărate din Rusia în 2005 şi 9 sistem HQ-2, o copie a C-75.
În același timp, această listă de capabilităţi indică în mod direct o deficiență destul de gravă. Nu există o apărare antirachetă "pe hârtie", ceea ce înseamnă că Iranul ar fi putut foarte bine să solicite Rusiei doar S-400, care, conform declarațiilor Kremlinului, poate doborî rachete balistice.
Acest lucru este indicat și de faptul că, încă din martie 2023, existau informații despre demersurile constante ale Teheranului de a obține sisteme S-400 de la Rusia.
Deși nu au existat informații cu privire la încheierea vreunui acord, este posibil ca Kremlinul să fie foarte puțin interesat de acest lucru, având în vedere lipsa lor și pierderile constante ale acestor sisteme în urma unor atacuri efectuate de Ucraina. Cu toate acestea, se estimează că, chiar și după semnarea acordului, Kremlinul ar avea nevoie de doi ani pentru a le furniza.
În plus față de sistemele în sine este nevoie şi de operatori bine instruiţi. Prin urmare, singura opțiune pentru transferul urgent al sistemelor de apărare aeriană S-400 este desfășurarea acestora împreună cu personalul militar rus.
În același timp, conform rapoartelor mass-media israeliene, Rusia a transferat deja Iranului sisteme puternice de război electronic Murmansk-BN și chiar sisteme de apărare aeriană Iskander. Acestea sunt, evident, de asemenea operate de armata rusă.
Astfel, un eventual război iraniano-israelian va însemna probabil implicarea directă a Rusiei în acesta. În plus, aceasta nu ar fi prima dată pentru Kremlin. În special, este posibil să ne amintim desfășurarea de trupe sovietice în Egipt în timpul războiului de uzură arabo-israelian, care au fost implicate direct în conflict.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News