Rusia transferă focoase nucleare în coasta Aliaților în timp ce Lukașenko se umflă în pene amenințând Europa și pe „dușmanii lui”

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Oficialii de la Kremlin și Minsk amenință aproape zilnic cu utilizarea de arme nucleare tactice
Oficialii de la Kremlin și Minsk amenință aproape zilnic cu utilizarea de arme nucleare tactice

Având în vedere creșterea tensiunilor în relațiile cu NATO și cu întregul Occident colectiv, îndeosebi din cauza conflictului din Ucraina, autoritățile de la Moscova și Minsk și-au întărit cooperarea militar-strategică. Una dintre principalele pârghii de descurajare a potențialilor adversari ai statului unional format între Federația Rusă și Republica Belarus este reprezentată de transferul de arme nucleare tactice rusești pe teritoriul belarus, care s-a produs în vara acestui an.

După cum se știe, Forțele Armate ale Republicii Belarus au primit din Federația Rusă complexe de rachete operativ-tactice Iskander cu ogive nucleare, precum și bombe de aviație. De asemenea, recent, președinții celor două state au semnat un tratat privind garanțiile de securitate reciprocă, ale cărui detalii nu au fost făcute publice.

Deși controlul platformelor purtătoare de arme nucleare desfășurate în Republica Belarus va rămâne în sarcina armatei ruse, stabilirea țintelor pentru posibila utilizare a acestora va fi efectuată la Minsk. Acest lucru a fost declarat în urmă cu câteva zile de președintele rus, Vladimir Putin.

Mai mult, în cadrul noii doctrine nucleare, Federația Rusă a acoperit Republica Belarus cu o umbrelă nucleară. Astfel, orice încălcare a suveranității și securității naționale a Republicii Belarus poate duce la întrebuințarea de către Forțele Armate ale Federației Ruse a întregului arsenal de arme disponibile pentru respingerea agresiunii, inclusiv a armelor nucleare.

Marți, pe 10 decembrie, răspunzând întrebărilor angajaților societății Pozhsnab LLC din Borisov, Alexander Lukașenko a declarat că Federația Rusă a transferat deja zeci de focoase nucleare tactice în Republica Belarus. Acesta a declarat că “nu este vorba despre declarații zgomotoase sau despre o cacialma, ci despre realitate”.

“Am adus focoase nucleare aici în Republica Belarus. Mai mult de o duzină de unități. Mulți spun că este o glumă și noi nu am importat nimic. Ba da, am importat. Iar faptul că ei afirmă că este o glumă înseamnă că au ratat transferul și nici măcar nu au observat când le-am adus aici”, a spus Lukașenko.

Șeful Republicii Belarus a răspuns și la o întrebare privind livrarea de rachete balistice rusești cu rază medie de acțiune de tip Oreshnik, planificată pentru anul viitor. Deși aceste rachete sunt capabile să transporte focoase nucleare, în versiunea convențională nu sunt arme de distrugere în masă, dar au o putere mare, în principal datorită vitezei hipersonice ridicate (10 Mach).

 

Lukașenko se umflă în pene: “I-am avertizat pe toți dușmanii și rivalii mei: dacă pășiți pe linia graniței de stat a Republicii Belarus, răspunsul va fi instantaneu”

 

“I-am avertizat pe toți dușmanii și rivalii mei: dacă pășiți pe linia graniței de stat a Republicii Belarus, răspunsul va fi instantaneu. Nu mă voi uita la arme nucleare sau altceva. Am convenit acest lucru cu rușii, chiar înainte ca ei să ne livreze armele nucleare”, a precizat Lukașenko.

El a remarcat faptul că, deși Federația Rusă a predat Republicii Belarus arme nucleare tactice, în ceea ce privește caracteristicile lor de luptă, acestea nu sunt în niciun fel inferioare armelor nucleare strategice pe care partea belarusă le-a transferat pe teritoriul rus după prăbușirea fostei URSS.

Revenind la rachetele Oreshnik, Lukașenko a afirmat că de pe timpul URSS, în țară există trei duzini de locații destul de potrivite pentru amplasarea și utilizarea acestor complexe. În acest fel, noile rachete vor ajunge mai aproape de țările membre NATO. Alexander Lukașenko mizează probabil pe efectul de descurajare al desfășurării de rachete Oreshnik, la fel ca și în cazul armelor nucleare tactice.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel