Rusia trage Cortina de Fier peste Marea Neagră. Depozit nuclear recondiționat și transformarea Crimeei în portavion

Eduard Pascu |
Data publicării:
Un Su-33, decolând de pe portavionul Amiral Kuznețov, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Un Su-33, decolând de pe portavionul Amiral Kuznețov, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Generalul (r) Alexandru Grumaz, președintele Centrului de Analiză și Studiu de Securitate, a vorbit despre planul Rusiei prin ocuparea Crimeei.

Analistul militar e de părere că Rusia, așa cum a subliniat Ben Hodges, fostul comandant al Forțelor Terestre ale SUA în Europa, înceacă să instituie o nouă Cortină de Fier, de această dată peste Marea Neagră. Și, în opinia generalului român, este esențială coeziunea a trei puteri riverane Mării Negre: România, Bulgaria și Turcia.

"Ceea ce avem la ora actuală, consolidarea militară a Rusiei este într-adevăr un pericol nu numai pentru România. Este un pericol pentru tot flancul estic. Problemele care apar aici sunt problemele de coeziune. Avem trei țări care sunt importante în această zonă: Bulgaria, România și Turcia. Acestea, dacă nu ajung la înțelegere va fi foarte greu de realizat această coeziune în ceea ce privește conceptul strategic de apărare al Mării Negre.

Rusia a încercat, așa cum spunea generalul Ben Hodges, să instituie o cortină de fier în Marea Neagră. Trebuie să fim cu ochii larg deschiși. Adevărul este că Marea Neagră reprezintă o răscruce de drum, o intersecție între Europa și Orientul Mijlociu. Un motiv pentru care Marea Neagră este importantă este faptul că ea, împreună cu Marea Mediterană au devenit un mediu comun de securitate. Deci nu putem să despărțim operațiunile militare din Marea Neagră ale Rusiei de operațiunile militare ale Rusiei din Marea Mediterană. Pentru că Crimeea este o platformă de lansare a operațiunilor din Mediterană", a spus generalul Grumaz, la emisiunea Pe Plan Extern.

 

Sistemele Rusiei din regiune

 

„Rusia a implementat un puternic sistem de război electronic Murmansk-BN, sistem care monitorizează toate navele care intră sau ies din Marea Mediterană.

Rusia a instalat sisteme S-300 și S-400, sisteme Iskander ale căror rampe de lansare pot fi folosite și de rachetele cu rază intermediară SSC-8.

De asemenea, în porturile din Crimeea au montat sisteme de rachete Bastion K-300P care sunt rachete de coastă anti-navă, și sisteme de rachete Bal (Zvezda Kh-35). Au fost instalate în jur de 30 de astfel de sisteme pe litoralul mării Azov și multe alte echipamente care nu au existat înainte de ocuparea Crimeei din 2014.

La acestea se adaugă submarinele echipate cu rachete Kalibr, avioane de vânătoare Su-27 și Su-30. În plus, au desfășurat în Crimeea un regiment de elicoptere care nu existau înainte", a mai spus președintele Centrului de Analiză și Studiu de Securitate.    

 

Au transformat Crimeea într-un portavion hiper-militarizat

 

Generalul Alexandru Grumaz atrage atenția și asupra unui depozit de arme nucleare recondiționat de ruși, dar și militarizarea excesivă a pensinsulei Crimeea pe care Kremlinul a transformat-o într-un portavion.

„Mai e un alt lucru foarte importat. Rusia avea un depozit de arme nucleare la Feodosia care este apărat la ora actuală de o baterie S-400. Acesta a fost recondiționat. Este un depozit în care pot fi puse arme nucleare.

De asemenea există o stație de avertizare timpurie de tip Voronej care a transformat de fapt Peninsula Crimeea într-un portavion hiper-militarizat și care va permite Federației Ruse să-și realizeze planurile operaționale. Pe aeroporturile militare de pe coasta Mării Azov se află în prezent 150 de avioane de luptă, 62 de avioane militare și șase sisteme de război electronic capabile să bruieze sisteme de comunicații, inclusiv sateliții de joasă altitudine ale SUA care sunt folosiți inclusiv de Alianță", a mai spus generalul Grumaz, în cadrul emisiunii citate.

Totodată, rachetele din Crimeea au rază de acțiune suficientă pentru a lovi aproape toate zonele din Europa de Est, de la țările Baltice până în Bulgaria. „90% din Marea Neagră este acoperită de sistemele de arme rusești, atât cele de supraveghere, cât și cele de lovire", a conchis generalul.

3. -imagine fara descriere- (crimeea_nuclear_77985800.jpg)

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel