Rusia, tot mai interesată de gazele din Marea Mediterană. Interesele rusești îi supără pe libanezi şi îi încurcă pe turci

S.I. Catalin |
Data publicării:

Rusia s-a înscris în competiţia pentru explorarea şi exploatarea zăcămintelor de gaze naturale care se găsesc sub fundul Mării Mediterane, profitând de un acord mai vechi pe care l-a încheiat cu Siria.

Publicitate

Publicaţia turcă Ahval News precizează că acest acord de care Rusia profită acum este încheiat de mai bine de nouă ani şi a permis companiilor ruseştii să exploreze zone cu resurse de petrol şi gaze, aflate în apele teritoriale ale Siriei, în schimbul intervenției militare directe a Moscovei care a salvat regimul lui Bashar Assad de la prăbușire.

Activarea acordului ruso-sirian de explorare și exploatare în estul Mediteranei, încheiat în 2013 pe o durată de 25 de ani, a stârnit unele reacţii din partea Libiei şi din câte se pare încurca unele interese ale Turciei în aceasta zona.

Această nouă întorsătură în lupta pentru resurse de gaze naturale din Mediterana de Est a fost declanșată de un nou acord semnat la începutul acestei luni de Damasc și Moscova care autorizează începerea unor activităţi de explorare într-o zonă disputată între Liban și Siria. 

Mass-media din Siria, a relatat că Damascul a încheiat un acord care permite ca două companii rusești, Capital Limited și East Med Amrit, să înceapă activităţi de explorare – fiind în căutare de resurse de petrol și a gaze naturale – în largul coastei siriene.

Presa locală a declarat că Damascul i-a dat dreptul companiei ruse Capital Limited să întreprindă operaţiuni de explorare țiței și gaze siriană din Marea Mediterană, pe un perimetru offshore care se întinde pe o suprafaţă de 2.250 de kilometri pătrați – din largul coastei Tartus, până la sudul granițelor maritime siriano-libaneze.

Încercarea Rusiei de a exploata rezervoare considerabile de gaz naturale - despre care se crede că există sub fundul Mării Mediteraneene de Est – ar putea duce la apariţia unor noi tensiuni în regiune, nu în ultimul rând pentru că zona în care sunt permise să funcționeze companiile rusești este contestată de Libia.

Analiștii spun că Rusia a făcut o mișcare menită să asigure o revenire discretă într-o regiune strategică. După intervenția să militară în Siria în 2015 și mai târziu în Libia, intervenția bruscă a acesteia în conflictul gazelor naturale din Mediterana de Est o va face să devină un jucător cheie şi un actor prezent în mai toate negocierile care vizează acesta regiune.

Dar acțiunea Rusiei va avea un impact asupra alianțelor regionale deja încheiate ca urmare a conflictului pentru resurse de gaze naturale din Estul Mediteranei. Turcia, care și-a coordonat îndeaproape acțiunile cu Rusia în Siria și Libia, se va afla într-o situație dificilă, deoarece aliatul său rus promite acum să fie un concurent dur în explorarea unor perimetre offshore din zona sa de interes.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel