Rusia testează o nouă locație de lansare a dronelor Shahed împotriva Ucrainei. Tactica vizează cel mai probabil surprinderea apărării antiaeriene a Ucrainei

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Dronă iraniană kamikaze de tip Shahed-136, folosită de Rusia în Ucraina
Dronă iraniană kamikaze de tip Shahed-136, folosită de Rusia în Ucraina

Rusia a lansat în noaptea de 27 spre 28 septembrie unul din cele mai lungi atacuri cu UAV-uri, ca durată.

Primele drone Shahed au fost detectate în jurul orei 22.00 ca venind dinspre Kursk pentru ca ultimul UAV din cele 73, cu câte a fost atacată Ucraina noaptea trecută, să fie distrus în jurul orei 8.00 dimineața. 

Dronele rusești nu au lovit nicio țintă în Ucraina, înregistrându-se doar unele pagube materiale ca urmare a căderii resturilor UAV-urilor interceptate. Potrivit raportului Forțelor Aeriene ucrainene, 69 de Shahed au fost distruse cu mijloace cinetice de apărare antiaeriană, trei au fost neutralizate prin bruiaj radio, în timp ce una s-a înapoiat pe teritoriul Rusiei.

2. Președinte... (shahed-136-zelenski_02747800.png)

Președintele Volodimir Zelensky, alături de o dronă iraniană Shahed-136 capturată de ucraineni. Foto: Captură video Administrația Prezidențială a Ucrainei

Atacul în sine nu a surprins apărarea antiaeriană ucraineană, dar a prezentat o anumită noutate. Forțele ruse au folosit o nouă locație de lansare a dronelor Shahed.

Este vorba de Orel (Oryol în engleză) și, probabil, se referă la aerodromul de lângă orașul-reședință al regiunii Orel. Este pentru a doua oară când dronele rusești zboară din această locație, prima dată fiind în urmă cu doar două zile, pe 26 septembrie. Atunci rușii au lansat 78 de UAV-uri Shahed împotriva Ucrainei.

De regulă, forțele ruse lansează dronele Shahed din Crimeea (Capul Chauda) , Kursk, Primorsko-Ahtarsk și ceva mai rar din Eysk.

 

Noua locație de lansare a dronelor Shahed se află destul de aproape de Ucraina. Cel mai probabil Rusia încearcă să surprindă apărarea antiaeriană a Ucrainei

 

3. Apărarea a... (1_09252100.jpg)

Apărarea aeriană a Ucrainei în timpul atacului cu drone Shahed / Foto: Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei

Noua locație – Orel, aflată destul de aproape de Ucraina la doar 165 de km de cel mai apropiat punct al graniței comune, ar putea fi încă în teste, fiind folosită doar de două ori până acum, pentru a se studia avantajele și dezavantajele pe care le oferă.

Forțele ruse au mai folosit în această vară o altă zonă de lansare în premieră, dar doar o singură dată. Pe 31 iulie, drone Shahed au fost lansate de la Seshcha, probabil de pe aerodrom, din regiunea Briansk, locație aflată și ea destul de aproape de Ucraina, la doar 150 de km.

Rusia, prin folosirea de noi locații de lansare, încearcă, probabil, să surprindă mai mult apărarea antiaeriană ucraineană și, totodată, să-și disperseze activele Shahed în mai multe locații pentru a reduce vulnerabilitatea lor în locațiile de lansare și depozitare, dar și pe timpul zborului prin alegerea de multiple itinerarii de deplasare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel