Publicitate
Înaltul diplomat român a discutat despre scandalurile de spionaj în care e implicată Federația Rusă în state membre NATO, precum Italia sau Bulgaria, dar și în contextul în care pe data de 29 martie NATO a semnalat o zi neobișnuit de aglomerată, fiind executate 10 misiuni de interceptare ale avioanelor militare ale Rusiei, în doar șase ore, Moscova testând linia de frontieră din nord până în sud, inclusiv în Marea Neagră.
Întrebat în cadrul emisiunii „Pe Plan Extern”, difuzată de DC News despre această politică agresivă a Federației Ruse, secretarul general adjunct a amintit că în cadrul reuniunii miniștrilor de externe ai statelor membre NATO, reuniune care a avut loc săptămâna trecută a avut o sesiune dedicată Federației Ruse.
Mircea Geoană a semnalat că, din păcate, Moscova a ales calea represiunii interne a opozanților regimului și calea agresivității pe plan extern.
„Nu în mod surprinzător i-am avut ca invitați la sesiunea respectivă pe Josep Borrell înaltul reprezentant al UE pentru politică externă și de securitate, dar și pe miniștri de externe din Finlanda și Suedia, doi parteneri europeni extrem de apropiați de NATO. A fost o discuție cuprinzătoare și putem constata că Rusia, din nefericire, a ales o cale de represiune accentuată în plan intern. Mă refer aici la modul în care sunt tratați oponenții politici ai regimului, drepturi și libertăți fundamentale, acces la informație etc. Deci represiune acasă și agresivitate afară inclusiv în zona pe care o menționați (n.a. - secretarul general adjunct a fost întrebat de scandalurile de spionaj din statele NATO și dacă sunt semnalate alte tentative de a penetra Alianța).
Federația Rusă, o politică de represiune internă și agresivitate pe plan extern
„Este un lucru pe care Federația Rusă e cea care trebuie să decidă dacă acest tip de agresivitate externă, pe multiple planuri și geografii, în multe zone, este ceea ce le servește intereselor lor”, a mai transmis Geoană.
Înaltul diplomat român a subliniat și agresivitatea Federației Ruse în ceea ce privește provocările prin zboruri militare la granițele NATO.
„Dincolo de elementele de agresivitate în zona de intelligence am asistat și la zece ieșiri aeriene ale avioanelor de vânătoare aliate, din Norvegia și Marea Britanie, până în zona baltică și zona Mării Negre. Inclusiv avioanele de vânătoare românești, bulgare și cele ale Turciei au interceptat aeronave militare rusești”, a precizat șeful adjunct al NATO care a completat că aceste zboruri ale rușilor s-au desfășurat în zona Atlanticului de nord, în zona Mării Baltice, în zona Mării Negre și inclusiv în zona Mediteranei.
„Rusia se pare că a ales o politică de agresivitate în plan extern. Este regretabil. Încercăm să dialogăm cu Federația Rusă pe lucrurile importante pentru securitatea noastră colectivă, dar din nefericire asistăm la o Rusie mai agresivă și în mod firesc luăm măsuri de apărare și descurajare în consecința acestor acțiuni”, a conchis Mircea Geoană.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News