Din precizările făcute de reprezentanții militari ruși rezultă faptul că racheta a fost trasă asupra unei ținte de coastă, care simula o poziție de tragere a inamicului. Înaintea lansării, submarinul a ocupat în secret zona desemnată pentru tragere.
La momentul estimat, racheta de tip Kalibr a lovit ținta indicată amplasată în câmpul tactic Surkum, situat în Ținutul Khabarovsk. Distanța de tragere a depășit 1.000 de kilometri, susțin rușii.
Închiderea raionului maritim din care a fost efectuată lansarea rachetei a fost asigurată de nave și vedete ale Flotei ruse din Oceanul Pacific, precum și de avioane și vehicule aeriene fără pilot aparținând aviației navale.
Despre rachetele de croazieră Kalibr, utilizate de Rusia atât lovituri în Siria, cât și în războiul ei împotriva Ucrainei
Comentariul autorului: Racheta de croazieră Kalibr (3M14) se află în dotarea Forțelor Navale ale Federației Ruse din anul 2012.
Aceasta a fost întrebuințată pentru prima dată în condiții reale de luptă în perioada 2015-2017, în timpul campaniei militare din Siria. Submarinele și navele de suprafață rusești au lansat atunci din Marea Mediterană și din Marea Caspică aproximativ 100 de rachete de tip 3M14K și 3M14T.
De asemenea, rachetele de tip Kalibr au fost folosite intens de partea rusă în timpul conflictului din Ucraina. În perioada 2022-2033, țintele terestre de pe teritoriul ucrainean au fost lovite cu peste 1.000 de rachete de acest tip, lansate din Marea Neagră și din Marea Caspică.
În perioada octombrie 2022 - ianuarie 2023, trupele ruse au lansat peste 700 de rachete asupra teritoriului Ucrainei
Potrivit presei din Ucraina, care a ținut o astfel de evidență, în perioada octombrie 2022 - ianuarie 2023, trupele ruse au folosit pentru lovirea unor obiective militare și de infrastructură critică peste 700 de rachete de diverse tipuri.
Rachetele de croazieră cu bazare navală, de tip Kalibr (3M14), au fost lansate cu ajutorul submarinelor și navelor de suprafață ale Flotei ruse din Marea Neagră, precum și de către navele de luptă ale Flotilei din Marea Caspică.
Rachetele de croazieră au dat bătăi mari de cap Kievului care a admis că reușește cu greu să le intercepteze.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News