Rusia susţine că infrastructura pentru testele de zbor ale rachetelor balistice SARMAT este pregătită în totalitate

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Comandantul Forțelor Strategice din Rusia, general colonelul Serghei Karakaiev, a declarat într-un interviu acordat ziarului Krasnaya Zvezda şi citat de agenţia rusă de ştiri TASS, faptul că testele de zbor ale celei mai avansate rachete balistice intercontinentale (ICBM – InterContinental Ballistic Missile) de producție rusească -SARMAT sau RS-28 (cod NATO: SATAN 2), vor începe în ,,cea mai apropiată perioadă".

Potrivit declaraţiilor generalului rus Serghei  Karakaiev, infrastructura necesară pentru testele de zbor ale rachetelor balistice SARMAT este construită la Cosmodromul din Plesetsk aflat în nordul Rusiei la 200 sud de portul Arhanghelsk.

,,Testele balistice ale complexului vor începe în perioada cea mai apropiată și succesul acestora vă asigura producția de serie a componentelor sale", a declarat Karakaiev.

Înarmarea Forțelor Strategice de Rachete ale Rusiei cu cea mai avansată rachetă balistică intercontinentală Sarmat va începe cu divizia strategică de forțe de rachete din orașul Uzhur -din Siberia, începând cu anul 2021, a precizat Karakaiev.

,,Planificăm să începem dotarea cu acest complex de rachete începând cu anul 2021, începând cu divizia de rachete de la Uzhur, care este în prezent dotată cu predecesorul acestora- complexul de rachete Voievoda", a afirmat generalul.

Într-un alt interviu, de data acesta acordat ziarului Kommersant, ministrul adjunct al Apărării, Timur Ivanov, a declarat, potrivit TASS şi BulgarianMilitary, că infrastructura pentru implementarea celor mai avansate rachete balistice intercontinentale Sarmat (ICBM) este în totalitate operaţională.

Rachetele SATAN 2 urmează să înlocuiască generațiile vechi de rachete sovietice precum ICBM R-36M2 Voyevoda începând cu anul 2020.
 
Conform unor relatări anterioare, este preconizat ca producția de serie a rachetelor balistice SATAN 2 să înceapă în anul 2020, iar în anul 2021 primul regiment dotat cu acest tip de rachete este așteptat să fie gata de luptă.

Această rachetă nu poate fi detectată de niciun sistem de apărare existent, susține Moscova. Conform specialiștilor, având o rază de acțiune de aproximativ 11.000 de km, Sarmat poate transporta până la 10 ogive nucleare capabile să șteargă de pe fața pământului o metropolă întreagă, precum New-York sau Tokyo.

Denumirea "Sarmat" este data in onoarea triburilor nomade ale sarmatilor, care, in secolele VI-IV i.H., locuiau pe teritoriul actual al Rusiei, Ucrainei si Kazahstanului.

Racheta balistica grea, intercontinentala (ICBM), sub codul RS-28, este fabricata de Centrul de Stat pentru Rachete "Viktor Makeev" inca din anii 2000. In iunie 2011, Ministerul rus al Apararii a semnat un contract de stat pentru activitati de dezvoltare. La 26 octombrie 2016, a fost publicata prima imagine a acestei rachete.

Prototipul ICBM a fost gata in toamna anului 2015, momentul in care au fost lansate testele de lansare la centrul spatial din Plesetk a fost schimbat in mod repetat din cauza indisponibilitatii lansatorului de rachete din silozuri. La 27 decembrie 2017, presa a descris primul test de lansare cu succes a rachetei prototip. Se stie ca, in cadrul programului de stat al armamentului pana in 2027, ICBM RS-28 fortele strategice de rachete vor incepe sa le primeasca.

Acest tip de rachetă balistică are capacitatea de a transporta o încărcătură nucleară de 50 de megatone, care este de 2000 de ori mai puternică decât bombele nucleare care au distrus orașele japoneze Hiroshima și Nagasaki.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel