Rusia, suspectată că a orchestrat operațiuni de sabotaj asupra lanțurilor logistice din Europa

Tren militar din Rusia / Ministerul apărării (imagine ilustrativă)
Tren militar din Rusia / Ministerul apărării (imagine ilustrativă)

Rusia ar putea intensifica utilizarea unor metode neconvenționale de sabotaj și intimidare împotriva infrastructurii critice și a aliaților NATO, pe fondul conflictului din Ucraina și al tensiunilor geopolitice cu Occidentul.

Explozia unor pachete în mai multe depozite logistice din Europa ar putea fi parte dintr-un plan rusesc de sabotaj ce vizează zboruri comerciale de marfă spre Statele Unite, au declarat oficiali de securitate occidentali.

Mai multe guverne europene și servicii de informații suspectează de mult timp Moscova ca fiind în spatele unei serii de incendii și acte de sabotaj care au drept scop destabilizarea aliaților Ucrainei.

 

Rusia alege ținte neconvenționale. Sabotajele din depozitele europene amenință siguranța transporturilor aeriene

 

Exploziile recente din depozitele din Marea Britanie, Germania și Polonia, care au avut loc în luna iulie, au fost etichetate de un consilier al președintelui lituanian ca fiind opera Rusiei.

Incidentul ar fi putut escalada într-o catastrofă aeriană. „Aceasta face parte din acțiuni cinetice neconvenționale îndreptate împotriva membrilor NATO, orchestrate de serviciul de informații militare rus”, a afirmat marți Kestutis Budrys, consilierul pe securitate națională al președintelui Lituaniei, Gitanas Nauseda, pentru Reuters.

Având în vedere potențialul letal al acestor atacuri și implicațiile lor pentru transportul aerian internațional, răspunsurile din partea statelor afectate și al aliaților NATO ar putea spori controlul și măsurile de securitate în logistică și transport, pentru a preveni noi atacuri.

Budrys a subliniat că aceste operațiuni devin tot mai frecvente și își mută atenția către deteriorarea infrastructurii și acțiuni cu potențial letal. Guvernul rus nu a comentat acuzațiile.

 

Vulnerabilitățile lanțurilor logistice

 

Într-un articol publicat de Wall Street Journal, oficiali occidentali au confirmat că dispozitivele explozive din depozitele DHL din Birmingham și Leipzig fac parte dintr-o operațiune rusă de a incendia zboruri de marfă sau de pasageri spre America de Nord.

Investigațiile privind pachetele explozive arată necesitatea de a consolida securitatea în sectorul logistic european, care devine o țintă strategică pentru acțiuni ostile și neconvenționale.

În Polonia, autoritățile au reținut patru suspecți în octombrie, în cadrul unei anchete privind exploziile pachetelor trimise de DHL în statele membre UE și Marea Britanie, considerate parte a unui plan de a trimite asemenea colete în Statele Unite și Canada. Polonia a indicat că serviciile de informații externe sunt implicate, fără a specifica Rusia.

Cotidianul Gazeta Wyborcza a raportat că un astfel de pachet a provocat un incendiu într-un camion de lângă Varșovia, iar că pachetele explozive trimise în Polonia, Germania și Marea Britanie proveneau din Lituania. Procurorul lituanian Nida Grunskiene a confirmat că se desfășoară o anchetă intensă în cooperare cu alte state și că au avut loc arestări în „Lituania și alte locații.”

FBI-ul din SUA și Ministerul de Interne din Marea Britanie au refuzat să comenteze. În octombrie, șeful serviciului MI5 al Marii Britanii, Ken McCallum, a afirmat că serviciul de informații rusesc GRU desfășoară acțiuni de „haos” în Regatul Unit și Europa. Tot în octombrie, Polonia a anunțat închiderea consulatului rus din Poznan, din cauza unor presupuse acte de sabotaj din partea Rusiei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel