Luna viitoare, Putin și Biden vor participa la summitul G20 al celor mai mari economii din lume, dar Politico a raportat că oficialii americani lucrează pentru a împiedica cei doi lideri să se întâlnească la summit.
Totuși, Lavrov sondează terenul și spune că liderii occidentali vor trebui să ofere „o abordare serioasă care va contribui la detensionarea tensiunilor”.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a făcut comentarii similare astăzi, spunând că Vladimir Putin și Joe Biden ar putea „discuta despre garanțiile de securitate rusești”, dar că astfel de discuții ar necesita dorința SUA de a reveni la „situația din decembrie până în ianuarie”.
Reamintim că în decembrie 2022, Kremlinul a elaborat proiecte de acorduri și le-a trimis NATO și SUA.
Scrisorile din luna decembrie puneau în discuție prezența echipamentelor militare ale Alianței de pe teritoriul statelor din Flancul Estic, inclusiv a scutului de la Deveselu.
Foto: Facilitatea antirachetă de la Deveselu
Rușii cereau ca NATO să nu se extindă în continuare și să renunțe la orice activitate militară pe teritoriul Ucrainei, al altor țări din Europa de Est și din Asia Centrală.
SUA și NATO au respins aceste propuneri.
Referindu-se la declarațiile Moscovei, prin care s-a cerut Statelor Unite să retragă scuturile antirachetă din România și Polonia, Cristian Diaconescu a atras atenția că Acordul privind amplasarea facilității antirachetă de la Deveselu, semnat între România și Statele Unite, nu ar trebui să intereseze Rusia.
”România poate să își aleagă liber aranjamentele de securitate. (Acordul n.r.) este un instrument juridic bilateral și Serghei Lavrov știe foarte bine acest lucru. Faptul că a pus pe masă România, în opinia mea, este extrem de preocupant. Mai preocupant decât situația militară, în ansamblu”, a spus fostul ministru de externe, citat de RadioDCNews.
Rusia susține în mod fals că lansatoarele MK-41 de la Deveselu pot utiliza rachete de croazieră Tomahawk, lansatoarele fiind configurate strict pentru utilizarea rachetelor interceptoare SM-3, sistemul fiind unul strict defensiv, proiectat pentru a răspunde amenințărilor din afara spațiului euro-atlantic.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News