Rusia suferă o înfrângere neașteptată la ONU. Planul de reformă al ONU a fost adoptat în ciuda opoziției ruse

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Federația Rusă în Consiliul de Securitate al ONU
Federația Rusă în Consiliul de Securitate al ONU

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut un „Summit-ul viitorului” pentru a restabili angajamentul față de multilateralism și pentru a adapta structura globală la amenințările contemporane.

Comunitatea internațională la Summit-ul Viitorului de la New York a adoptat duminică documentul cheie al Summit-ului Viitorului, așa-zisul ”Pact asupra viitorului”, menit să abordeze provocările majore ale secolului 21, în ciuda eforturilor Rusiei de a deraia acordul.

„Pactul pentru viitor a fost adoptat de țările membre prin consens la sediul ONU din New York. Adoptarea va ajuta la deschiderea drumului pentru o mai mare cooperare internațională pentru viitorul nostru comun”,  a scris contul oficial al ONU pe X.

 

Rusia a fost izolată la summitul Pact pentru viitor” al ONU, organizat în marja AG ONU.

 

Rusia a respins acordul „Pact pentru viitor”, care trebuia adoptat în unanimitate. Viceministrul rus de externe Serghei Vershinin a declarat că țărilor care nu sunt mulțumite de acord nu li s-a oferit posibilitatea de a continua negocieri.

„Dacă amendamentul nostru nu este inclus în textul pactului, ne vom distanța și de consensul asupra acestui document”, a spus Vershinin, introducând un amendament care sublinia „principiul neamestecului în afacerile interne ale statelor” și îndeamna ONU pentru a evita duplicarea eforturilor.

Imediat după anunțul Rusiei, Republica Democrată Congo a depus o moțiune de respingere a deciziei Rusiei, care a fost acceptată de Adunarea Generală a ONU cu o majoritate de 143 de voturi, șapte împotrivă (printre care Belarus, Venezuela, Siria și Iran) și 15 abțineri.

Pactul este văzut de mulți din sudul global ca fiind atât un efort colectiv bine intenționat și necesar pentru reînnoirea ONU.

Rusia s-a opus la 25 de prevederi din proiectul pactului, inclusiv afirmarea supremației jurisdicției naționale și respingerea limbajului privind accesul universal la drepturile de sănătate sexuală și reproductivă.

În versiunea adoptată a pactului, liderii s-au angajat să întărească sistemul multilateral pentru a „ține pasul cu o lume în schimbare” și pentru a „proteja nevoile și interesele generațiilor actuale și viitoare” care se confruntă cu „crize persistente”.

Documentul acoperă reforma și extinderea Consiliului de Securitate al ONU pentru a face organismul mai reprezentativ pentru secolul 21, un rol ONU în guvernarea inteligenței artificiale, eliminarea treptată a combustibililor fosili în sistemele energetice, reforma instituțiilor financiare multilaterale, o reangajament față de dezarmarea nucleară și modernizarea menținerii păcii ONU, astfel încât să evolueze în prevenirea războiului.

Vocile privind necesitatea reformării ONU (în special privind eliminarea dreptului de veto al membrilor permanenți din Consiliul de Securitate) s-au intensificat în contextul războiului Rusiei, membru permanent al Consiliului de Securitate, împotriva Ucrainei. 

După adoptarea pactului, ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU, Dmitri Polyanskiy, într-o postare pe X, l-a numit „dezechilibrat” și „o lovitură uriașă pentru organizație în ansamblu”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel