Rusia strânge monedă de schimb pentru viitoare negocieri: Un cetățean american, condamnat la 12 ani de închisoare pentru o donație de 50 de dolari

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Un tribunal rus a condamnat-o pentru trădare pe Ksenia Khavana, având dublă cetăţenie, americană şi rusă, la 12 ani de închisoare.

Verdictul este legat de presupusa colectare de bani pentru armata ucraineană, în special o donație de 51 de dolari către o organizație americană care ajută Ucraina - relatează The Guardian.

Khavana a fost arestată în februarie 2023 la Ekaterinburg și a pledat vinovată, săptămâna trecută, într-un proces închis. Potrivit serviciului de securitate rus, fondurile strânse au fost folosite pentru a cumpăra echipamente, materiale medicale și arme pentru forțele ucrainene.

Hotărârea vine în contextul represiunii Rusiei împotriva disidenței și criticilor la adresa operațiunii militare din Ucraina, care include legi dure împotriva discreditării armatei ruse.

Amintim că, în cel mai mare schimb de prizonieri dintre Rusia și Occident, Moscova i-a eliberat luna aceasta pe reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich, pe Paul Whelan, șeful unei companii de securitate, care au fost închiși sub acuzația de spionaj, dar și pe Alsa Kurmaseva care deține dublă cetățenie, rusă și americană. În plus, Putin a semnat decrete de grațiere și pentru alți 7 dizidenți ruși, printre care și Vladimir Kara Murza.

Toți au fost eliberați în schibul unor cetățeni ruși condamnați în Vest, care activau pe teritoriul statelor Occidentale, ca parte din serviciile ruse de informații sau care acționau în interesul Kremlinului.

Youtube video image

Khavana, o fostă balerină în vârstă de 33 de ani, a obținut cetățenia americană în 2021, după ce s-a căsătorit cu un american.

Cei doi locuiau la Los Angeles, dar Khavana a fost arestată la Ekaterinburg, în timp ce vizita familia, în ianuarie anul trecut.

Procurorii au cerut o pedeapsă de 15 ani de închisoare, iar instanța a găsit-o vinovată de înaltă trădare și au solicitat să fie transferată într-o închisoare dintr-o colonie penală.

Hotărârea face parte dintr-o represiune mai amplă a criticilor din Rusia, inclusiv recentele arestări și pedepse cu închisoarea cetățenilor americani și occidentali sub acuzația de spionaj și diseminare de informații împotriva Rusiei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel