Consulatul polonez din Smolensk, aflat la granița cu Belarus, a fost închis, potrivit guvernului rus. Agenția de presă Interfax a raportat că motivul au fost măsurile anti-ruse luate de Polonia.
În mai, Polonia a preluat clădirea unei școli aparținând ambasadei Rusiei la Varșovia, argumentând că Rusia ocupă ilegal proprietatea statului polonez. Rusia la acea vreme a numit mișcarea drept „„sechestrare ilegală” și a spus că „nu va merge fără un răspuns adecvat din partea noastră”. Printre altele, Polonia spune că a destructurat o rețea de spioni rusești și a arestat mai mulți suspecți.
Scenariu asemănător în cazul Finlandei. Urmează România?
Pe 6 iulie, MAE rus a anunțat expulzarea a 9 diplomați finlandezi și închiderea consulatului Finlandei la Sankt Petersburg, ca represalii pentru că Finlanda a expulzat luna trecută nouă diplomați ruși.
Declarația a mai menționat că „parametrii aderării Finlandei la NATO creează o amenințare” la adresa securității Rusiei. Declarația a concluzionat că „această linie a autorităților finlandeze nu poate rămâne fără răspuns”.
Amintim că, pe 1 iulie, Federația Rusă a fost nevoită să-și retragă din România 40 de angajați ai misiunii diplomatice ruse de la București. Ministerul de Externe al Rusiei a reacţionat la decizia României și a transmis că va răspunde „în mod corespunzător”.
Până la acest moment, potrivit datelor publice, Moscova nu a luat nicio măsură împotriva angajaților MAE român sau a reprezentanțelor României din Federația Rusă. Alături de Ambasada de la Moscova, România mai are două Consulate Generale pe teritoriul rusesc - la Sankt Petersburg și la Rostov pe Don.
Polonia anunță represalii pentru închiderea consulatului
Guvernul de la Varșovia a anunțat represalii pentru închiderea consulatului său din Smolensk, Rusia. „Dacă Rusia începe să ne lichideze birourile, vom reacționa în același mod”, spune premierul Mateusz Morawiecki.
Consulatul are o importanță deosebită pentru Polonia, deoarece supraveghează două locuri importante pentru istoria Poloniei. În 1940, membrii serviciului secret sovietic NKVD au împușcat peste 4.000 de ofițeri polonezi capturați în pădurea Katyn de lângă Smolesk. În 2010, președintele de atunci Lech Kaczynski și 95 de însoțitori s-au prăbușit într-un avion lângă Smolensk. Kaczynski a vrut să ia parte la aniversarea masacrului de la Katyn.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News