Valurile succesive de extindere a NATO sunt adesea amintite de preşedintele rus Vladimir Putin, care a declanşat în 2022 un război în Ucraina cu obiectivul declarat de a preveni apropierea Alianţei de graniţele Rusiei.
În schimb, războiul a stimulat NATO, care s-a extins din nou prin aderările Finlandei şi Suediei.
"În realitate, relaţiile au alunecat acum spre nivelul de confruntare directă", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un briefing de presă.
NATO era "deja implicat în conflictul din Ucraina (şi) continuă să avanseze spre graniţele noastre şi să-şi extindă infrastructura militară către acestea", a adăugat purtătorul de cuvânt.
Putin a afirmat în mod repetat că Rusia a fost înşelată de Occident după Războiul Rece, deoarece, în timp ce Pactul de la Varşovia s-a desfiinţat, NATO a înaintat spre est, includând foşti membri ai Pactului şi cele trei state baltice care fuseseră parte a Uniunii Sovietice.
Occidentul respinge această versiune, afirmând că NATO este o alianţă defensivă şi că aderarea la ea a fost o decizie democratică a unor state ieşite de sub decenii de regimuri comuniste.
NATO declară că ajută Ucraina în lupta sa pentru supravieţuire în faţa agresiunii ruse, furnizând Kievului arme avansate, instruire şi informaţii.
Potrivit Rusiei, acest lucru transformă Alianţa într-o parte de facto a conflictului. Preşedintele Putin a spus în februarie că un conflict direct între Rusia şi NATO ar însemna că omenirea ar fi la un pas de al treilea război mondial.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News